Plus

Catawiki: van walhalla voor nerds tot miljoenenbedrijf

Van stripboekenwalhalla voor nerds tot veilingplatform met een omzet van 350 miljoen euro. Ceo Ilse Kamps (36) over het succes van het 10-jarige Catawiki: "We zoeken naar objecten met karakter."

Annemart van Rhee
De Amaliapop Beeld Catawiki
De AmaliapopBeeld Catawiki

Het Amsterdamse hoofdkwartier van Catawiki is een internationale snelkookpan. Twee jaar geleden zaten hier drie mensen. Nu bevolken zo'n 200 medewerkers - vooral twintigers en dertigers van 42 nationaliteiten - de compacte ruimte vol glazen schotten.

Ze slacken, facetimen en mailen met verkopers, curatoren, veilingmeesters, adverteerders en bijkantoren in het buitenland.

Epicentrum van de kantoortuin: een lange tafel vol bellers met in het midden ceo Ilse Kamps.

Voor haar geen glazen aquarium, zoals veel opperhoofden van bedrijven willen. Kamps - die leiding geeft aan ruim 600 medewerkers - heeft niets met status. Recentelijk vierde ze met een rondje stroopwafels de verkoop van het drie miljoenste object.

Een indrukwekkend wapenfeit, zeker als je bedenkt dat oprichter en verzamelaar René Schoenmakers de site in 2008 bedacht om aan bijzondere stripboeken te komen.

Nu kun je bij Catawiki terecht voor postzegels, juwelen, mineralen, klassieke auto's, culthorloges, streetart van Dillon Boy, gegraveerde schedels van waterbuffels en andere bijzondere objecten, die allemaal vanaf 1 euro in de markt worden gezet.

Wat vindt u het meest bijzondere object dat verkocht is?
"Ik heb er een paar op mijn lijstje: zoals het skelet van een mammoet. Een gevaarte van 3 bij 5 meter dat voor 120.000 euro is verkocht aan een Duits museum. Waanzinnig."

"Of een door Kurt Cobain gesigneerde gitaar. Een cover van een Kuifje-stripboek zonder logo's en letters, 39.000 euro. De Amaliapop die nu te koop is. Maar ik vind het ook geweldig als een verzamelaar na jaren zoeken die ene postzegel voor 50 euro vindt."

Verzamelt er dan nog iemand postzegels?
"In Europa worden jaarlijks honderden miljoenen euro's uitgegeven aan postzegels en munten."

Waarom veilt iemand een mammoet niet via Christie's maar via jullie?
"Vanwege ons bereik: heel Europa kijkt mee, maar ook die verzamelaar uit Oekraïne, Singapore en China. We hebben maandelijks 15 miljoen unieke bezoekers."

"Daarnaast speelt snelheid een rol: een object dat bij ons op woensdag wordt aangeboden, kan vrijdag online gaan en na drie, vier dagen verkocht zijn. Christie's heeft te maken met opslag en transport van objecten en moet een catalogus maken. Dan ben je vaak al weken verder voordat er met de hamer wordt geslagen."

"Christie's en Sotheby's opereren in een ander marktsegment dan wij: 20.000 plus. Wij hebben lang niet altijd met dat soort bedragen te maken. We streven ernaar dat iets minstens 75 euro moet opleveren."

De door Kurt Cobain gesigneerde gitaar Beeld Catawiki
De door Kurt Cobain gesigneerde gitaarBeeld Catawiki

Waarom dat richtbedrag?
"Omdat iets verzamelwaardig en bijzonder moet zijn. Als je vooral dertien-in-een-dozijn kantoorstoelen verkoopt, word je Marktplaats en dat is er al. Gewone albums van Suske en Wiske vind je niet bij ons, alleen dat aparte setje."

"Wij zijn de laatste jaren hard gegroeid - wekelijks gaan 50.000 objecten in veiling - door meer goede veilingexperts en curatoren binnen te halen. Zij kunnen kopers informeren en garanderen dat het object de moeite waard is."

"Want dat is de aantrekkingskracht van Catawiki: we willen meer dan ooit een voorwerp kopen met karakter, met een verhaal. Waarschijnlijk omdat we moe zijn van standaardisatie als gevolg van globalisering. Je ziet overal dezelfde ketens en merken."

Wat hebt u zelf gekocht?
"Ik koop fotografie en kunst en heb een vintage lamp aangeschaft. Ik ben vooral een tapijtenfreak en heb verschillende exemplaren gekocht. Pas nog een uit 1950 met een paar kleine slijtageplekken, die ligt bij mij in de hal. Ik vind het leuk om te bedenken dat ik die kleden een tweede leven geef en dus op die manier duurzaam bezig ben.|

"Soms bied ik via mijn computer, soms via mijn mobiel. Omdat veel veilingen tussen acht en negen 's avonds aflopen, komt het voor dat ik in een café sta en zeg: jongens, ik moet even opletten of ik mijn lot wel binnenhaal. Pas bood iemand op het allerlaatste moment toch meer en ging dat tapijt aan mijn neus voorbij."

Bieden kopers tegen elkaar of ook tegen het huis?
"Nee. Ben je gek zeg. Dat zou wel erg onethisch zijn. We zijn aan allerlei ­regels gebonden en een notaris houdt toezicht."

Jullie vragen 9 procent commissie. Zitten jullie op rozen?
"We vragen zowel aan koper als verkoper commissie. We steken ontzettend veel geld in het verbeteren van aanbod en goede service. In verschillende landen zijn we niet winstgevend en moeten we tijd en energie steken in het vergroten van onze naamsbekendheid zoals in Frankrijk, Spanje en Italië."

Hoe ver reikt die groei, binnenkort Catawiki in Zimbabwe?
"Voorlopig zeker niet. Onze eerste prioriteit is het verstevigen van onze positie in Europa. Met Taiwan, Singapore en Rusland doen we zaken. Maar met sommige landen zoals Amerika en Thailand is het door douane- en andere kosten nogal complex. We zijn aan veel regels gebonden en moeten goed opletten dat we daaraan voldoen. Zo zijn er strikte regels rondom archeologisch export uit Italië, maar hebben we wel keien van de maan."

Ilse Kamps, sinds 1 december 2016 topvrouw van Catawiki. Werkte eerder onder meer bij Booking.com Beeld Pim Ras
Ilse Kamps, sinds 1 december 2016 topvrouw van Catawiki. Werkte eerder onder meer bij Booking.comBeeld Pim Ras
Een Franse postzegel uit 1936 Beeld Catawiki
Een Franse postzegel uit 1936Beeld Catawiki

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden