Casa-klinieken mogelijk afzonderlijk verkocht

De klinieken van de failliete abortusorganisatie CASA worden mogelijk per locatie verkocht. Het betreft drie klinieken in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht.

ANP
Casa in de Sarphatistraat. Beeld Google Streetview
Casa in de Sarphatistraat.Beeld Google Streetview

De transacties moeten wel voor volgende week vrijdag rond komen, anders moeten de locaties de deuren sluiten. Dat heeft curator Marc Udink donderdag gezegd.

Udink is "redelijk optimistisch" dat de verkoop van de drie locaties gaat lukken. De geïnteresseerden zijn zowel collega-klinieken als "derden". De kopers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen, zegt hij. "Allereerst een som betalen voor de inventaris. Daarnaast moeten ze nazorg kunnen leveren aan vrouwen die een ingreep hebben gehad. Ook moeten ze patiëntgegevens veilig kunnen stellen."

Dat volgende week vrijdag het doek kan vallen voor CASA-klinieken heeft te maken met de betaling van salarissen. Udink: "Het UWV heeft na het faillissement de doorbetaling van de lonen op zich genomen. Maar de rechter heeft bepaald dat dit uiterlijk tot volgende week vrijdag het geval is."

Honderd banen
Indien de verkopen niet lukken, dan verliezen de medewerkers van de organisatie hun baan. De organisatie telt ongeveer honderd voltijdbanen (fte). De klinieken zullen dan ook geen abortussen meer kunnen uitvoeren. Maar Udink verwacht dat collega-klinieken deze ingrepen kunnen overnemen. Van de 31.000 abortussen die jaarlijks plaatsvinden, voert CASA ongeveer de helft uit.

Begin november werd bekend dat CASA failliet was verklaard. De organisatie zou miljoenenclaims niet hebben kunnen opvangen. Deze zouden zijn veroorzaakt door verzekeringsfraude door oud-werknemers, zo berichtten eerder diverse media. Udink heeft eerder bekeken of CASA in zijn geheel kon worden overgenomen door een koper. Maar die transactie ketste af omdat de overnemende partij de financiering niet rond kon krijgen.

Lees terug: Chaos heeft abortusklinieken van Casa in zijn greep

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden