Cartoonist Peter van Straaten (81) overleden

Cartoonist Peter van Straaten is donderdag overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Van Straaten was al enige tijd ziek.

Het Parool
Peter van Straaten Beeld ANP
Peter van StraatenBeeld ANP

Dat bevestigt vrijdag uitgeverij De Harmonie, die in 2015 zijn laatste bundel Over Tekenen en Over Natuur uitgaf.

Van Straaten was tussen 1958 en 2012 actief voor Het Parool, waar hij begon als reportagetekenaar. Later volgden de populaire rubrieken Vader en Zoon, en Het Dagelijks Leven.

In die eerste liet hij op humoristische wijze de generatiekloof zien tussen een conservatieve vader en zijn linkse zoon. De strip beleefde circa 5000 afleveringen voor Van Straaten er in 1987 mee stopte. Het Dagelijks Leven vulde hij tussen 1988 en 2012, met dagelijks een niet actuele cartoon.

Daarnaast verscheen tussen 1969 en 2014 wekelijks een politieke prent van de hand van Van Straaten in Vrij Nederland. Bekend en geliefd was zijn Peter's Zeurkalender, die sinds 1994 tot en met heden jaarlijks verscheen. In 2006 ontving Van Straaten een Gouden Ganzenveer en in 2010 werd hem de Jacobus van Looy-prijs uitgereikt.

Prijzen
Gaandeweg begon zijn gezondheid hem parten te spelen. In 2012 stopte hij met zijn dagelijkse tekening voor Het Parool. Hij zei te moe te zijn en de dagelijkse druk niet meer aan te kunnen. Twee jaar later gaf hij ook de brui aan de wekelijkse prent in Vrij Nederland, onder verwijzing naar zijn zwakke gezondheid.

Velen roemden de humor en het barmhartige leedvermaak van Van Straaten en de trefzekerheid van zijn pen. "Omdat zijn tekeningen zo geestig zijn, denken mensen vaak dat Peter supergeestig is. Maar hij is veel meer een observator dan een gangmaker", zei zijn vrouw Els Timmerman ooit in een interview.

Van Straaten is verschillende malen voor zijn werk onderscheiden. Bij de laatste keer dat hem de Inktspotprijs werd toegekend, in september 2016, liet hij wegens ziekte verstek gaan op de uitreiking.

In een briefje meldde hij: "De vijfde Inktspotprijs. Wat een eer! Ik dank de jury en groet al mijn collega's, die ik kan beloven: dit was de aller-, allerlaatste keer voor mij. Ik ben helaas uitgewerkt."

Lees ook: Peter van Straaten (1935-2016) liet zijn getekende voetsporen achter

en Theodor Holman over Peter van Straaten: een meester van de subtekst

Zelfportret Peter van Straaten Beeld Het Parool
Zelfportret Peter van StraatenBeeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden