Cartoonist blijft achter Volendamse Hitler staan

Volendammers zijn boos, maar de Amsterdamse maker van een cartoon waarop een Volendams gezin met Hitlergezichten te zien is, blijft achter zijn tekening staan.

De cartoon. Beeld Volkskrant 22-02
De cartoon.Beeld Volkskrant 22-02

De bewuste tekening werd woensdag gepubliceerd in De Volkskrant. Veel Volendammers hebben zich kritisch over de tekening uitgelaten en vragen de tekenaar en de Volkskrant om excuses.

Op Twitter zeggen mensen dat de krant doorslaat, terwijl iemand de tekening 'te zot voor woorden' noemt.

Op de tekening poseert een gezinnetje gekleed in Volendammer klederdracht. Alle vier hebben zij het gezicht van de Duitse dictator.

Cliché-Nederlands beeld
Lieke Sievers, burgemeester van Edam-Volendam, heeft contact opgenomen met de krant met de boodschap dat 'het beeld wat de cartoon schetst zowel Nederland als Volendam onrecht doet'. De voorzitter van het Volendam Museum zegt aangifte te hebben gedaan tegen de tekenaar en zegt zelfs een schadeclaim in te dienen.

"Ik had dit nooit verwacht. Ik maak al tien jaar tekeningen voor de Volkskrant, ik heb nog nooit zulke reacties gekregen," zegt Overweel in een reactie. Hij vertelt beduusd te zijn toen hij woensdag boze mails binnenkreeg.

Aangesproken
De kritiek klopt volgens hem niet. "Ik kreeg de opdracht een tekening te maken die laat zien hoe buitenlandse media naar Nederland kijken. Naar Nederland - en niet naar Volendam. Het is voor buitenlanders een heel cliché-Nederlands beeld. Buitenlanders denken bij het zien van deze foto direct: Nederland. Volendam kennen ze vaak niet eens."

Overweel zegt wel te begrijpen dat sommige Volendammers zich aangesproken voelen door de tekening. Toch blijft hij achter zijn werk staan. "Ik heb wel gereageerd op de boze mailtjes. Ik hoop dat ze begrijpen dat het om satire gaat. Het is gewoon een goede tekening. Ook De Volkskrant staat achter de tekening."

null Beeld Volkskrant 22-02
Beeld Volkskrant 22-02
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden