Cartesius 2 verhuist definitief naar Zeeburgereiland

De verhuizing van de middelbare school Cartesius 2 naar het gebouw van IJburg 2 op het Zeeburgereiland gaat definitief door.

Lorianne van Gelder
Het IJburg College aan de Pampuslaan Beeld Floris Lok
Het IJburg College aan de PampuslaanBeeld Floris Lok

In brieven aan ouders maakt wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) duidelijk dat dit de beste optie is voor het vinden van een betaalbaar gebouw en het oplossen van leegstand.

Vanaf 2020 neemt Cartesius 2, een school voor havo en vwo+, zijn intrek in het relatief nieuwe gebouw van IJburg 2. De schoolleiding van het Cartesius, schoolbestuur Esprit en de gemeente zien het als de beste oplossing, nu het pand aan de Plantage Muidergracht 14, waar de school aanvankelijk zou komen, niet doorgaat vanwege te hoge verbouwingskosten (meer dan 23 miljoen euro).

IJburg College
Gemeente en schoolbesturen willen de leegstand in schoolgebouwen aanpakken. Het IJburg College heeft met twee gebouwen veel ruimte over. In IJburg 2 zitten 650 leerlingen in een gebouw voor 900, op IJburg 1 650 leerlingen in een gebouw voor 1350. De leerlingen zouden samen in het gebouw van IJburg 1 passen.

In combinatie met het feit dat de school onder verscherpt financieel toezicht staat, vindt de wethouder het onverantwoord om niets te doen. Er komt wel een dependance in de buurt van IJburg 1 en de gemeente belooft het IJburg College ook financieel te ondersteunen om weer een goede school te worden.

950

Het IJburg College heeft nog plaats voor 950 leerlingen

Ouders
Voor ouders van kinderen van het Cartesius 2, die dinsdagavond tijdens een ouderavond hoorden dat het plan doorgaat, is het een teleurstelling. Toch hoopt Esmee Langereis, moeder van een dochter op de school, nog op een oplossing. "Het is een geweldige school met een goed concept. Het voelt alsof we nu worden wegbezuinigd om twee problemen in een keer op te lossen."

Sommige ouders overwegen hun kinderen van school te halen. Ook is er de vrees dat achtstegroepers het Cartesius 2 niet meer op hun eerste keuze zetten. De leerlingen zelf hebben het nog niet helemaal door, zegt Langereis. "Een heleboel kinderen dachten dat ze bij het IJburg College in zouden trekken."

Lees ook: Ouders woest over verhuisplan Cartesius 2 naar Zeeburgereiland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden