Cartesius 2 definitief niet naar Plantage

De aanbesteding voor het nieuwe pand van Cartesius 2 is definitief mislukt. Dat heeft wethouder onderwijs, Marjolein Moorman, dinsdag schriftelijk bevestigd.

Het Cartesius Lyceum Beeld Tammy van Nerum
Het Cartesius LyceumBeeld Tammy van Nerum

Moorman noemt het spijtig dat het niet is gelukt om het pand aan de Plantage Muidergracht te verbouwen binnen het budget van 23 miljoen euro. “Er is lang geprobeerd het wel mogelijk te maken.”

Onder andere Erik Wiersema, een ouder en tevens architect, deed een voorstel voor een soberder renovatievoorstel dat grof geschat twee miljoen euro zou kosten. Maar dat plan voldoet volgens de gemeente en het schoolbestuur niet aan de kwaliteitseisen.

De brief van Moorman waarin definitief alle twijfel en hoop teniet werd gedaan, kwam hard aan bij de ouders en leerlingen. Mathilde Fischer, moeder van een derdeklasser, vindt het onbegrijpelijk dat zij en andere ouders totaal niet worden gehoord en vreest zelfs voor de toekomst van de school.

Nu de aanbesteding van de gemeente is mislukt neemt de middelbare school Cartesius 2 vanaf 2020 zijn intrek in het gebouw van IJburg 2 op het Zeeburgereiland.

“De leerlingen die zich voorgaande jaren hebben ingeschreven is een pand in het centrum van Amsterdam toegezegd. Dit staat zelfs nu nog steeds in de studiegids en op de website van de gemeente,” zegt Fischer. “Nu bekend is dat de wethouder het allemaal niet kan waarmaken is het aantal eerste keuze inschrijvingen dit jaar al drastisch afgenomen.” Volgens de moeder is het aantal aanmeldingen met tweederde gedaald.

“En het gaat ons niet enkel om een mooi gebouw. De school heeft een onderzoekend onderwijskarakter. Daarom is het van belang dat de leerlingen dicht bij culturele voorzieningen en de Universiteit van Amsterdam gehuisvest zijn.”

Hoewel Moorman zegt dat de verhuizing definitief is, leggen de ouders zich er niet bij neer. “We gaan de barricade op, we hebben politici aangeschreven en we zijn morgen aanwezig bij de vergadering van de gemeenteraad. Wat we willen? We willen een onafhankelijk onderzoek naar de reden voor de mislukte aanbesteding en we willen ook een objectief onderzoek naar het plan van architect Wiersema,” zegt Fischer.

Moorman heeft zelf ook aangegeven een onderzoek te starten om te kijken hoe de gemeente het beste kan omgaan met de rol van opdrachtgever in de tijd van een ‘verhitte bouwmarkt’. Ze verwacht de onderzoeksresultaten begin juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden