Plus

Cars 3

Pixar weet met hun minst interessante franchise te ontroeren, eindelijk. Cars 3 is veruit het beste deel uit de reeks.

Mike Peek
Jackson Storm blijft Lightning McQueen voor. Wat moet de veteraan nu? Beeld -
Jackson Storm blijft Lightning McQueen voor. Wat moet de veteraan nu?Beeld -

Toen Pixar elf jaar geleden Cars uitbracht, ontstonden de eerste haarscheurtjes in het imago van de animatie­gigant. Pratende auto's bleken niet zo beminnelijk als Woody of Nemo, het verhaal niet zo slim als dat van The Incredibles.

Dat er desondanks een vervolg kwam, had meer te maken met lucratieve merchandise dan met artistieke noodzaak. Weinig reden dus om uit te kijken naar nummer drie, zou je denken, maar gelukkig worden vooroordelen soms gelogenstraft. Dit is veruit het beste deel uit de reeks.

Pixartycoon John Lasseter droeg het stokje over aan story­board artist Brian Fee, die zijn regiedebuut maakt én het scenario schreef. Daarin is Lightning McQueen (Owen Wilson) niet langer de ongenaakbare racewagen van weleer.

Nog één keer vlammen
Jongere, snellere concurrenten bedreigen zijn positie en de geniepige Jackson Storm (Armie Hammer) rijdt hem zelfs aan alle kanten voorbij. Een uiterste, maar onverantwoorde krachtsinspanning zorgt ervoor dat McQueen een doodsmak maakt. Einde carrière, zo lijkt het.

Terug in het slaperige dorpje Radiator Springs denkt hij na over de toekomst. Zijn mentor, Doc Hudson, werd door een dergelijk ongeluk inderdaad gedwongen om te stoppen. McQueen wil zélf bepalen wanneer hij zijn velgen aan de wilgen hangt.

Gelukkig dient zich een nieuwe sponsor aan, die hem in een hypermodern trainingscentrum wil voorbereiden op zijn comeback. Daar ontmoet McQueen de enthousiaste trainer Cruz (Cristela Alonzo). Ze houdt er een zeer strikt regime op na en blijkt zelf ook raceambities te hebben.

Een voormalige legende die nog één keer wil vlammen dus. Goed, dat is geen erg originele insteek voor een sportfilm, maar na het warrige, onmiddellijk vergeten Cars 2 is het fijn om wat vaste bodem onder de voeten te hebben.

Feministische trekjes
Fee volgt een simpele, ontroerende lijn en vertelt een universeel verhaal over ouder en vooral volwassener worden. McQueen is niet langer in staat om de competitie te vloeren op kracht of door ze te verrassen. Hij moet zijn hoofd gebruiken.

Daarmee vertelt Cars 3, bewust of onbewust, ook het verhaal van Pixar zelf. Computeranimatie is niet nieuw meer en concurrenten als Laika zijn technisch minstens zo begaafd. De enige manier waarop de studio zich nog kan onderscheiden is door het overbrengen van emotie.

Het is knap dat ze dat nu ook lukt met hun minst interessante franchise. Eindelijk staat er echt iets op het spel. Eindelijk zijn de metaforen wat rijper.

Net als recente films van moederbedrijf Disney heeft Cars 3 bovendien feministische trekjes, die de schijnbaar voorspelbare plot van een welkome twist voorzien. Kijk vervolgens naar de sterk verbeterde animatie, tel daar een handvol echt hele goeie grappen bij op en je hebt de ideale familiefilm voor deze zomer.

Cars 3

Regie Brian Fee
Stemmen Owen Wilson, Cristela Alonzo, Armie Hammer
Te zien in Arena, De Munt, Tuschinski, Cinema Amstelveen, FC Hyena, Filmhallen, Ketelhuis, Kriterion, Studio/K

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden