PlusMijn Amsterdam

Caroline Reeders: 'Knap hoe de Van Woustraat consequent lelijk blijft'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Caroline Reeders, directeur van boekhandel Athenaeum.

Josien Wolthuizen
Caroline Reeders: 'Ik weet in welk seizoen ik waar in de Westerkerk moet zitten voor de mooiste lichtinval' Beeld Mats van Soolingen
Caroline Reeders: 'Ik weet in welk seizoen ik waar in de Westerkerk moet zitten voor de mooiste lichtinval'Beeld Mats van Soolingen

Eerste keer in Amsterdam

"Ik ben geboren in Amstelveen, dus ik kwam als kind hier. De eerste keer kan ik me niet echt herinneren. Wat ik nog weet is dat ik met mijn vader en oom een verhuisbusje ging wegbrengen. Toen mocht ik op een dekschuit lopen, wat voelde alsof ik op het water liep."

Mijn buurt

"Ik woon in de Den Texbuurt, een minu­scuul buurtje met vier straten dat zit ingeklemd tussen de Weteringschans, het Frederiksplein en de Stadhouderskade. Het is rustige enclave in de drukke binnenstad. Het Amstelveld voelt ook echt als onze buurt, daar vieren we verjaardagen bij café Nel en speelden vroeger onze kinderen."

Beste plek om te relaxen

"Dat is toch ons dakterras. Dat is groot en hebben we geschakeld met dat van de buren. Een heerlijk stille plek in het centrum. 's Zomers slapen we er op matrassen, dan worden we wakker met vogel­geluiden. Dat doet me altijd denken aan de 'kicks van niks' van Van Kooten en De Bie."

Fijnste winkel

"Schimmelpennink op de Weteringschans is mijn boekwinkeltje. Als ik daar binnenkom, zegt eigenaar Ton Schimmelpennink altijd: 'Daar is het grootkapitaal.' Mijn dochters mochten daar directeur zijn tijdens de Kinderboekenweek. Hij heeft nieuwe zonweringen gemaakt: 'Boekhalte Schimmelpennink, moedig zijwaarts'. Heel grappig. Hij heeft ook een boek geschreven met die titel."

Boekwinkel Schimmelpennink Beeld Mats van Soolingen
Boekwinkel SchimmelpenninkBeeld Mats van Soolingen

Mooiste herinnering

"Het gewonnen EK van 1988. Nu zijn er wel meer grote feesten in de stad, maar toen was zo'n groot, spontaan straatfeest uniek."

Mooiste plein

"Het Spui. Daar kijk ik op uit vanuit mijn kantoor boven Athenaeum Boekhandel. Het licht op het plein is prachtig en er is veel bedrijvigheid. Ik maak bijna elke dag een foto van het plein, die zet ik dan op Twitter. Vrienden vragen weleens of ik wel aan werken toekom. Dat is soms inderdaad moeilijk, haha."

Restaurant

"Zushi op de Amstel. Goede sushi om de hoek bij de Stopera en De Kleine Komedie. Je zit aan een lopende band waar je schaaltjes af kunt pakken. We gaan er vaak heen met de kinderen."

Restaurant Zushi Beeld mats
Restaurant ZushiBeeld mats

Rijp voor de sloop

"Ik vind juist dat panden vaker gered moeten worden van de sloop. Daarom ben ik al jaren aandeelhouder en 'vriend' van Stadsherstel. Ze doen geweldig werk."

Met pek en veren de stad uit

"Van die grote parasols op terrassen die dan niet dicht mogen omdat ze zogenaamd bij het concept horen. Laatst zat ik op een terras in de Reguliersbreestraat. De zon scheen niet, maar toch moest de parasol uitgeklapt blijven. Het was daardoor pikkedonker en bedompt. O, en die warmtelampen mogen ook wel weg. Die slurpen energie, terwijl je ook best onder een dekentje of binnen kunt zitten."

Mooi van lelijkheid

"Het P.C. Hoofthuis op het Singel. Ik heb daar halverwege de jaren tachtig Nederlands gestudeerd. Het is een grappig, vrolijk gebouw. Iedereen zit er altijd op te vitten, maar ik hoop vooral dat het niet gesloopt wordt en dat er geen hotel in komt."

P.C. Hoofthuis Beeld Mats van Soolingen
P.C. HoofthuisBeeld Mats van Soolingen

Wil altijd nog

"Ik zou graag omgeschoold willen worden tot 'dregger'. Het lijkt me heerlijk om met zo'n boot met een gigantische grijper fietsen, bureaustoelen en brandkasten uit de gracht te vissen. Aan het eind van de dag tuf je tevreden naar de haven om daar je vangst te bekijken, stel ik me zo voor."

Lekkerste broodje

"Alle broodjes bij De Kaaskamer in de Runstraat. Ze hebben wel vierhonderd kaassoorten. Je moet geduld hebben, maar dat is het dubbel en dwars waard. Mijn favoriet? Harde jonge geitenkaas met pesto."

De Kaaskamer Beeld Mats van Soolingen
De KaaskamerBeeld Mats van Soolingen

Kerk

"De Westerkerk. Daar ga ik geregeld heen voor diensten. Ik weet precies in welk seizoen ik waar moet zitten voor de mooiste lichtinval. Ik denk ook altijd even aan Anne Frank als ik er ben."

Lelijkste straat

"De Van Woustraat. Het is knap hoe die consequent lelijk blijft. Er zit geen ziel in. Te veel stoplichten, er zitten voornamelijk stomme winkels en lelijke huizen met ongezellige plastic raamkozijnen. Het wil maar niet zomeren op de Van Wou."

Kroeg

"Café de Wetering. Daar kom ik sinds 1986 en er verandert niets. Er is geen pinautomaat, hippe snacks doen ze niet aan, het is gewoon een blokje kaas en een biertje."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden