Carlo Picornie is nog niet vergeten

Hij blijft de martelaar van de F-side. Ook, of misschien juist, na tien jaar. Carlo Picornie werd op 23 maart 1997 door Rotterdamse rivalen doodgeslagen in een weiland bij Beverwijk.Het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi van de F-side, in de Sporthallen Zuid, staat morgen in het teken van Carlo Picornie. In De Telegraaf staat vandaag een paginagrote rouwadvertentie: 'Carlo, we zullen je nooit vergeten.'

Carlo Picornie is tien jaar dood en de stad moet het weten.

Nadat Ajax-supporters enkele weken daarvoor bij een geplande confrontatie met de Feyenoord-aanhang op de A10 op de vlucht waren geslagen, hadden beide hooliganlegers precies tien jaar geleden een nieuwe knokpartij met elkaar afgesproken.

De oude garde van de F-side was vastberaden de schande van de eerdere vlucht uit te wissen en voor de gelegenheid was ook icoon Carlo Picornie (35) - binnen de gelederen beroemd omdat hij nooit wegliep en met zijn blote vuisten vocht - weergekeerd van het gezinsleven dat hij inmiddels leidde.

Als strijdtoneel was gekozen voor een weiland pal achter de Beverwijkse Bazaar. De Ajax-supporters trapten op de snelweg op de rem, lieten hun auto's staan en renden de Rotterdammers tegemoet. Die waren opnieuw met meer mensen dan was afgesproken. De veldslag die volgde was ongekend. Er vielen talrijke gewonden.

Carlo Picornie, die het weer zonder wapens dacht af te kunnen, kreeg klappen en schoppen, maar werd ook gestoken en met een klauwhamer op zijn hoofd geslagen. Op videobeelden van een camera van Rijkswaterstaat is te zien hoe Picornie in elkaar zakt, hoe vervolgens twee mannen bij hem staan, hoe één van hen een stekende of stompende beweging maakt en hoe Picornie zich eerst uit geknielde stand lijkt op te richten, om vervolgens in elkaar te zakken en te bezwijken aan hersenletsel en bloedverlies.

Uiteindelijk werd Feyenoordfan Franky L., 'de Hamerman', door het Amsterdamse gerechtshof tot vier jaar veroordeeld voor het medeplegen van de doodslag. Picornie is waarschijnlijk doodgeslagen met Franky's hamer, al heeft hij altijd ontkend de fatale klappen te hebben gegeven. Veel fans uit beide kampen kregen kleinere straffen.

De websites van Ajax-supporters gaan vandaag de hele dag uit de lucht. Net als vijf jaar geleden hebben ze op de Ajaxtribunes bij een handvol wedstrijden weer gecollecteerd om de kosten voor de advertentie in De Telegraaf van vandaag te kunnen betalen. De initiatiefnemers wisten de prijs wat naar beneden te onderhandelen, maar toch moest een slordige vijftienduizend euro worden neergeteld. Het is gelukt, met behulp van de tientallen collectebussen.

Het zaalvoetbaltoernooi van morgen is gratis toegankelijk voor 'alle Ajacieden en Amsterdammers'. Als ze maar aan Carlo denken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden