Carla Bruni is fan Obama

PARIJS - De triomf van Barack Obama in de VS heeft diepe indruk gemaakt in Frankrijk, waar de politieke klasse nog bijna uitsluitend blank is. Ook Carla Bruni, de echtgenote van president Nicolas Sarkozy, hoopt op een 'Obama-effect' in Frankrijk, zegt ze in een interview met Le Journal du Dimanche.

Die zondagskrant publiceerde een petitie waarin 'bekende Fransen' de regering oproepen een voorbeeld te nemen aan de Verenigde Staten. De petitie heeft als titel Oui, nous pouvons!, de Franse vertaling van Yes, we can!, de campagneslogan van Barack Obama.

Carla Bruni zegt dat ze, tot haar spijt, de petitie niet kon ondertekenen. Haar statuut als echtgenote van het staatshoofd verbiedt zoiets niet officieel, maar ze acht het niet passend. Wel staat ze volledig achter de tekst, waarin de regering onder meer wordt opgeroepen tot een politiek van 'positieve discriminatie' jegens minderheden.

Sarkozy had niet Obama's triomf afgewacht om dat te bepleiten, maar de weerzin in zijn eigen rechtse partij én bij de linkse oppositie is te groot. Hij zwijgt er nu maar over.

Carla Bruni, een dochter van welgestelde Italiaanse immigranten, herinnert in het interview aan de jaren dat zij actie voerde in SOS-Racisme, een antiracismebeweging opgericht in de jaren tachtig, toen de socialisten van François Mitterrand aan de macht waren.

De resultaten van de strijd voor gelijkheid laten in Frankrijk ernstig te wensen over. 'De verkiezingszege van Barack Obama heeft pijnlijk duidelijk gemaakt welk een achterstand de Franse Republiek nog heeft in te halen,' aldus de tekst van de petitie. 'De achterstand op een land waar de burgers de ''rassenkwestie'' negeerden en iemand als president kozen die toevallig zwart is. Wat een les! Wij Fransen moeten die ook ter harte nemen.' Het manifest is een initiatief van Yazid Sabeg, een Franse miljonair wiens arme ouders uit Algerije naar Frankrijk emigreerden.

Obama's zege heeft Frankrijk in verwarring gebracht. Het traditionele antiamerikanisme heeft een deuk opgelopen. In de ogen van veel Fransen, vooral ter linkerzijde, zijn blanke Amerikanen 'racisten'. Nu kozen ze een zwarte president.

Frankrijk heeft lang volgehouden dat zijn politiek van integratie te verkiezen was boven de Amerikaanse aanpak. Nu, na de aardverschuiving in de VS, is het extra pijnlijk te constateren dat in de Assemblée Nationale, de Tweede Kamer van het parlement, slechts één van de 577 leden zwart is, een socialist uit Guadeloupe. In de Senaat zijn dat er vier van de 343.

Carla Bruni doet haar best Frankrijk niet af te schilderen als 'racistisch'. 'Ik, als een vreemdeling, heb Frankrijk meestal ervaren als een gastvrij land,'' zegt ze in Le Journal du Dimanche. ''De Fransen hebben de zoon van een Hongaarse immigrant als president gekozen, zijn moeder is van Joodse origine." (RENÉ TER STEEGE)

Carla Bruni, echtgenote van de Franse president Sarkozy, hoopt dat de uitverkiezing van Barack Obama Frankrijk inspireert. Foto EPA Beeld
Carla Bruni, echtgenote van de Franse president Sarkozy, hoopt dat de uitverkiezing van Barack Obama Frankrijk inspireert. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden