Carla Bruni doet beschavingswerk

Het echtpaar maandag bij het verlaten van het ziekenhuis Val-de-Grâce. Foto AP Beeld
Het echtpaar maandag bij het verlaten van het ziekenhuis Val-de-Grâce. Foto AP

Carla Bruni had hem nog zo gewaarschuwd: je maakt je te druk. Ze zag haar gelijk bewezen toen haar man, president Nicolas Sarkozy, zondag tijdens het joggen werd getroffen door een malaise. Geen hartaandoening, maar volgens de artsen een instorting als gevolg van uitputting.

In een reconstructie van de aanloop naar het incident stelt Le Figaro vast dat Carla Bruni tijdens recente staatsbezoeken bij het protocol had geklaagd over het veel te drukke schema.

In Congo en Niger werd het presidentiële paar twee dagen van hot naar her gesleept, in Spanje werd Bruni kwaad toen hun colonne met 130 kilometer per uur over een snelweg scheurde naar de zoveelste afspraak.

In het vliegtuig terug viel Jean-David Levite flauw, Sarkozy's topadviseur voor diplomatieke zaken. Andere medewerkers waren 'de uitputting nabij'. Alleen Sarkozy bleef zich met alles en iedereen bemoeien, tot die hete zondagmiddag in Versailles.

Ook andere Franse kranten staan dezer dagen stil bij de kalmerende, zelfs beschavende invloed van Carla Bruni-Sarkozy op haar man.

De malaise kan wel eens een waterscheiding betekenen in de loopbaan van Nicolas Sarkozy, de overgang naar een kalmere, presidentiëlere regeerstijl. Maar al in de maanden voor zijn instorting kenden de Fransen hun 'Sarko' nauwelijks terug. In een interview met Le Nouvel Observateur, links maar hem niet slecht gezind, betuigde hij onlangs spijt over zijn soms onbesuisde uitvallen. Zo had hij de linkse journalist Laurent Joffrin, hoofdredacteur van Libération, tijdens een persconferentie uitgekafferd.

''Dat zal niet meer gebeuren,'' bezwoer hij. ''Ik heb me laten gaan, in werkelijkheid respecteer ik de heer Joffrin zeer.'' Die ongebruikelijke deemoed zo kort na zijn huwelijk met voormalig supermodel Carla Bruni, zijn derde, kon volgens waarnemers geen toeval zijn. Deze kosmopolitische bourgeoise, nog even Italiaans als Frans, zou verantwoordelijk zijn voor de metamorfose.

Niet alleen 'de bladen' wagen zich aan zulke veronderstellingen, alle Franse media doen eraan mee. De verandering betreft in de eerste plaats de persoonlijkheid: Carla Bruni zou haar man hebben geleerd zichzelf niet meer zo serieus te nemen, andersdenkenden
niet automatisch te beschouwen als onbenullen en op provocaties te reageren met een waardig zwijgen. Dus niet meer iemand op een landbouwbeurs toebijten: ''Rot op, sukkel!''
Ook anderen zullen dat Sarkozy hebben gezegd, maar hij luisterde niet, of strafte de vermetelen.

Naar Carla Bruni schijnt hij wel te luisteren, ook wat betreft uiterlijkheden. Voorbij is de tijd dat hij als président bling bling door het leven ging, een spotnaam die hij vooral dankte aan zijn Rolex. Carla Bruni schonk hem een veel duurdere Patek Philippe, ook oneindig veel chiquer en discreter.

Zelfs in cultureel opzicht liet Sarkozy zich onderwerpen aan een kuur. Als zangeres had Carla Bruni altijd deel uitgemaakt van wat conservatieve Fransen de gauche caviar noemen, salonsocialisten. Sarkozy heeft, of had, een 'volksere' smaak: zangers als Michel Sardou en Johnny Hallyday behoren tot zijn favorieten, waar cultureel correctere Fransen de voorkeur geven aan Renaud of Carla Bruni.

Maar ook daar wordt aan gewerkt. Bekenden van Carla Bruni uit de culturele wereld, onder wie Frédéric Mitterrand, een neef van de vroegere president, komen regelmatig langs op het Elysée of het buitenverblijf van de familie Bruni aan de Côte d'Azur. Mitterrand werd eerder deze maand benoemd tot minister van Cultuur.

Mogen we L'Express geloven, dan wil Carla Bruni haar man vertrouwd maken met de Angelsaksische cultuur. Sarkozy's Engels is nog steeds aarzelend, maar de president durft het inmiddels aan Engelstalige films te bekijken in de originele versie, niet nagesynchroniseerd.

Sarkozy was altijd een liefhebber van de boeken van Céline en kon delen van de Voyage au bout de la nuit opdreunen. Maar onlangs citeerde hij bewonderend een passage uit Les Mots van Jean-Paul Sartre. Waarnemers verschillen van mening over de vraag of Bruni haar man 'op dieet heeft gezet' of alleen maar heeft aangespoord minder chocola te eten.

Wel stelde ze hem haar 'personal trainer' beschikbaar, die overigens niet aanwezig was bij de noodlottige joggingsessie. Blijft Sarkozy trouw aan zijn 'softere' imago? Die kans is groot. In 2012 zal hij ongetwijfeld een gooi doen naar een tweede ambtstermijn. Zijn vaak onbehouwen optreden ergerde ook Fransen die hem verder wel mogen. (RENÉ TER STEEGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden