Carita Salomé: Ik loop mee in een bijzondere periode
DE VERKIEZING VAN DE AMSTERDAMMER VAN HET JAAR
Carita Salomé (1951) is na 35 jaar een begrip voor zwanger Amsterdam. Een veilige haven en schrijver van de bestseller Duik in je weeën!
Deze Zeeuws-Vlaamse boerendochter heeft als Mensendiecktherapeute zeker twintigduizend zwangere Amsterdamse vrouwen geholpen de laatste twee maanden door te komen. Actrice had ze ook wel kunnen worden, afgaand op haar indringende, bijna zingende voordracht. Geroutineerd laat ze het horen: ''Ga mee in de wee. Geen wee is voor niets, iedere wee brengt me een stukje verder. Hoe intenser de pijn, des te sterker de wee en die wee kan nooit meer terugkeren.'' Natuurlijk kan ze dat ook gewoon zeggen, maar zo beklijft het veel beter, is haar ervaring.
Na de middelbare school deed ze een beroepskeuzetest. Uitkomst: fysiotherapeute. Een prima opleiding met een groot nadeel: je kon hem in Zeeuws-Vlaanderen volgen. En dat was nou net niet de bedoeling, wég wou ze. En zie, Mensendieck, een aanverwante discipline die zich concentreert op houding en bewegingsapparaat, kon je alleen in Amsterdam doen. Kwam dat even prettig uit. En nu woont ze er veertig jaar.
In het verpleeghuis waar Carita een baan vond, merkte ze hoe prettig het was om met groepen om te gaan. En tijdens een zwangerschapsbegeleiding stelde ze vast dat vrouwen in verwachting haar inspireerden. Nee, zelf had ze toen nog geen kinderen, 'maar je kunt ook een hernia behandelen zonder er zelf een gehad te hebben'.
Ze is een nuchtere dame met een nuchter vak. Bij Carita Salomé gaat het om het leren persen, om spieren en bekkenbodem, om het leren kennen van je lichaam. ''Daar heb je nog wat aan als je achter je rollator loopt.'' Het gaat ook over het 'leren loslaten', ze excuseert voor de term. ''Vrouwen leven steeds meer volgens een agenda. Maar bevallingen lopen niet volgens agenda's, daar moet je je mee verzoenen.'' Ze heeft heel mooi werk vindt ze. ''Je loopt een tijdje mee met mensen in een bijzondere periode in hun leven.''
Ze ziet in haar cursus, zes of zeven bijeenkomsten, soms mensen veranderen van tobberige figuren die opzien tegen zo'n bevalling tot optimisten die er ontspannen tegenaan kijken. ''Een vrouw komt de eerste keer binnen in een mantelpakje, niet veel later komt ze in joggingbroek. Ik zie een meisje komen en bij de bijeenkomst na de bevalling zie ik hoe ze een volwassen moeder geworden is.'' Dagelijks vindt ze één of twee geboortekaartjes in de bus.
Ze gaf gastlessen aan de vroedvrouwenopleiding, ze zou graag meer contact hebben met assistent-artsen in de ziekenhuizen om duidelijk te maken wat haar methode inhoudt. Want een enkele keer gebeurt het dat artsen daar weinig van snappen en dus op het moment suprême hun eigen opvattingen opleggen.
Voor wie niet in staat is regelmatig de tocht naar haar praktijk in de Eerste Nassaustraat te maken, is er altijd nog haar boek Duik in je weeën! gemaakt met tekenares Juliëtte de Wit. Dit jaar kwam de eenentwintigste druk uit, de oplage zal, denkt Carita, iets tussen de 50.000 en 75.000 exemplaren zijn. En bij elke druk komt er informatie bij; ze blijft maar doorgaan.
Soms maakt ze een praatje met een ex-cursiste die haar kind bij zich heeft. Dan hoort ze het kind vragen: Wie is dat? Dan zegt de moeder: ''Die kende ik al toen jij in mijn buik zat. En door haar kwam je er zo mooi uit.'' Dat zijn momenten van tevredenheid. (PAUL ARNOLDUSSEN)
Foto Jean-Pierre Jans www.jeanpierrejans.nl
Portret van Carita Salomé door AT5