Carice van Houten heeft onbewoonbaar huis

AMSTERDAM - Vocht en schimmel hebben het huis in De Pijp dat Carice van Houten vorig jaar voor 1,2 miljoen euro kocht, onbewoonbaar gemaakt. In een kort geding eist ze vandaag een voorschot op een schadevergoeding van 57.000 euro.

Van Houten (die inmiddels al maanden bij familie en vrienden logeert) kocht het huis in de Eerste Jacob van Campenstraat met garage, patio en dakterras van architect Arrad Eschel, die het in 2004 volledig had gerenoveerd. Ze viel op de bijzondere architectuur.

Het huis zag er ook uit als nieuw. Kort voor de koop had van Houten in de logeerkamer op de begane grond wel een muffe lucht geroken. Eschel zou haar hebben verzekerd dat geen sprake was van een vochtprobleem. Van Houten liet echter in de koopovereenkomst opnemen dat als bouwkundig onderzoek toch een vochtprobleem aan het licht zou brengen, dit door de verkoper zou worden opgelost.

Toen ze afgelopen zomer na een week Londen terugkwam, bleek de houten vloer in de woonkamer bol te staan. Eind oktober herstelde Eschel de zaak, maar het werd steeds vochtiger in huize Van Houten. Een maand later was de hele benedenverdieping vergeven van de schimmel, liepen de slakken door de keuken en was een deel van haar garderobe geruïneerd.

Een door Van Houten ingeschakelde deskundige constateerde dat het vocht waarschijnlijk werd veroorzaakt door de gebrekkige constructie van de vloer. De herstelkosten werden geschat op twee ton.

De actrice vroeg Eschel de zaak op te lossen. Die liet volgens Van Houten echter weten dat er volgens hem geen sprake van vocht was. Daarom liet ze opnieuw onderzoek doen waaruit weer bleek dat de constructie van de vloer niet deugt. De hele verbouwing was onprofessioneel uitgevoerd, luidde het oordeel.

Van Houten wil het liefst het koopcontract laten ontbinden en alle kosten vergoed krijgen. Het ongedaan maken van de koopovereenkomst dan wel herstel gaat minimaal tien maanden kosten.

Met het kort geding hoopt ze een vergoeding te krijgen voor de dubbele verhuiskosten en voor tijdelijke huisvesting.

Inmiddels is ze haar privacy volledig kwijtgeraakt. Niet alleen is haar adres nu bekend, het interieur van haar huis was gisteren nog steeds te zien gebruikt op de site van Eschel Design, het bureau van de architect, dat om de hoek op de Ruysdaelkade is gevestigd. Eschel weigert commentaar. (HET PAROOL)

Carice van Houten wil het liefst het koopcontract laten ontbinden en alle kosten vergoed krijgen. Het ongedaan maken van de koopovereenkomst dan wel herstel gaat minimaal tien maanden kosten. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Carice van Houten wil het liefst het koopcontract laten ontbinden en alle kosten vergoed krijgen. Het ongedaan maken van de koopovereenkomst dan wel herstel gaat minimaal tien maanden kosten. Foto ANP/Marcel Antonisse
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden