Cargill naar RvS om studentenwoningen

AMSTERDAM - Voedingsmiddelenbedrijf Cargill en dochter Igma stappen naar de Raad van State (RvS) om bezwaar te maken tegen de vergunningen die stadsdeel Westerpark in 2004 heeft verleend voor tijdelijke huisvesting van studenten in de Houthaven.Het is de laatst mogelijke stap in een lange juridische strijd. Inmiddels zijn de meer dan duizend studentenwoningen van woningbouwcorporaties De Key en Rochdale al verrezen in de haven.

Vanaf 2009 zullen de huizen gefaseerd verdwijnen want de afspraak is dat de woningen maar vijf jaar in de Houthaven mogen blijven staan als noodoplossing voor het woningtekort.

Toch vindt Cargill, een bedrijf met 158.000 werknemers in 66 landen, het nodig om de bouwvergunningen bij de hoogste bestuursrechter aan te vechten. Het bedrijf denkt dat de huizen langer dan vijf jaar zullen blijven staan. Cargill vreest dat het aan striktere geluidsnormen zal worden gebonden door de komst van de nieuwe woningen dichterbij het bedrijfsterrein aan de Mercuriushaven. Daar hebben de twee bedrijven een eiwitfabriek, een oliefabriek en een graanoverslagbedrijf.

In februari gaf de rechtbank van Amsterdam het stadsdeel gelijk. Cargill had de invloed van de woningen op de bedrijfsvoering niet concreet genoeg gemaakt.

Voor de Raad van State heeft Cargill gepleit dat de geluidshinder op het industriegebied te hoog is om wonen toe te staan. Volgens het bedrijf had het stadsdeel om die reden de vergunningen voor de bouw van de tijdelijke onderkomens nooit mogen afgeven.

Stadsdeelbestuurder Rolf Steenwinkel (Ruimtelijke Ordening) hoopt op een goede afloop van de zaak. ''De bouwvergunningen zijn verleend omdat er een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan is verleend. Dan is de wet geluidshinder niet van toepassing. Wij hebben ook nooit klachten gehad van bewoners.''

Over minimaal zes weken doet de Raad van State uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden