Cardiologieafdeling Ruwaard weer open

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse mag de afdeling cardiologie in fases heropenen. Dat maakte het ziekenhuis donderdag bekend, na een overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De afdeling gaan draaien met een nieuwe ploeg cardiologen van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens de IGZ en de Raad van Bestuur van het ziekenhuis zijn de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de zorg gewaarborgd. De heropening zal desalniettemin gefaseerd plaatsvinden. Komende maandag zullen twee cardiologen allebei één dagdeel spreekuur houden. Daarna wordt het aantal cardiologen en spreekuren uitgebreid.

Volgens een woordvoerster van het Maasstad Ziekenhuis komen er uiteindelijk weer vier of vijf cardiologen op de afdeling te werken.
Voorlopig zullen de spreekuren op de buitenposten in Hellevoetsluis, Hoogvliet en Rozenburg nog niet beginnen. Bovendien duurt het nog enkele weken voordat de polikliniek weer volledig draait. Verder blijft de verpleegtak van de cardiologieafdeling van het ziekenhuis nog altijd gesloten.

De hartafdeling van het ziekenhuis werd vorige maand gesloten vanwege een opmerkelijk hoog sterftecijfer op die afdeling in 2010. De inspectie heeft het hele ziekenhuis onder verscherpt toezicht gesteld. Vier cardiologen zijn op non-actief gesteld. De IGZ maakte donderdag bekend dat die schorsing en het verscherpte toezicht voorlopig gehandhaafd blijven. Inmiddels hebben zeker 21 mensen aangifte gedaan tegen het ziekenhuis of een behandelaar daarvan. Gespecialiseerde politiemensen onderzoeken de zaak.

In een reactie laat Hartpatiënten Nederland weten dat de gefaseerde heropening een valse start is. 'De patiënt is niet geraadpleegd en het vertrouwen is weg', schrijft de stichting. Die verwacht dat patiënten zullen wegblijven bij de spreekuren en vindt dat het bestuur niet het belang van de cliënt, maar het financieel belang voorop stelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden