Cardiologen Ruwaard ziekenhuis krijgen geen beroepsverbod

Drie cardiologen van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse zijn berispt door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag. Het college vindt onder meer dat de maatschap van de cardiologen niet goed georganiseerd was en dat de dossiers niet goed werden bijgehouden.

Bewerkt door Redactie
Het in opspraak geraakte Ruwaard van Putten-ziekenhuis in Spijkenisse. Beeld ANP
Het in opspraak geraakte Ruwaard van Putten-ziekenhuis in Spijkenisse.Beeld ANP

Vaak was volgens het tuchtcollege onduidelijk welke cardioloog voor welke patiënt verantwoordelijkheid was. Dat kwam de continuïteit van de zorg niet ten goede. Ook had de communicatie met de familie van de patiënten beter gekund en hebben de cardiologen te weinig gereflecteerd op hun medisch handelen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) had begin vorige maand gepleit voor een beroepsverbod voor de drie artsen, maar zo ver wil het tuchtcollege niet gaan. Omdat de inspectie geen individuele zaken van patiënten aan het tuchtcollege heeft voorgelegd, kan het college niet zeggen of de zeer matige organisatie van de maatschap medische gevolgen heeft gehad voor de patiënten.

Daarom is de doorhaling van de artsen uit het register niet aan de orde, aldus de tuchtrechter.

Het is zuur voor de nabestaanden en zuur voor de zorg dat de cardiologen van het voormalige Ruwaard Van Putten Ziekenhuis weg komen met een berisping. Dat vindt Robert Boersma, directeur van Zorgbelang Zuid-Holland, dat de belangen behartigt van patiënten en ten tijde van het gedoe rond de hartafdeling van het ziekenhuis ook een meldpunt had.

Boersma vindt het verbazingwekkend dat het de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) niet gelukt is de artsen geschrapt te krijgen uit het artsenregister. 'Het lag er zo dik bovenop dat daar van alles mis was. Het is raar dat als de inspectie wil dat deze cardiologen nooit meer kunnen werken, dat niet lukt', vindt Boersma.

'De inspectie heeft genoeg informatie verzameld waar ze hun doel mee zouden kunnen bereiken, maar kennelijk hebben ze voor de verkeerde aanpak gekozen. Het lijkt wel een juridisch probeersel dat mislukt is. Ik kan me de frustratie en de woede van de nabestaanden heel goed voorstellen.'

Boersma hoopt dat de inspectie in hoger beroep gaat tegen de uitspraak en dat de cardiologen alsnog geschrapt worden uit het artsenregister.

Hoog aantal doden

Een beknopt overzicht van de gebeurtenissen rond het ziekenhuis tot nog toe:

November 2012: De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat de afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten sluiten en zet vier cardiologen op non-actief. Aanleiding is een bovengemiddeld hoog aantal doden (51) op de afdeling in 2010. De rest van het ziekenhuis komt onder verscherpt toezicht te staan.

December 2012: De afdeling cardiologie mag van de IGZ in fases weer open. De afdeling gaat draaien met een nieuwe ploeg cardiologen en onder regie van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis.

Juni 2013: Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis wordt op 24 juni failliet verklaard. Nog diezelfde dag nemen drie andere klinieken uit de regio het ziekenhuis over. Per direct krijgt het een nieuwe naam: Spijkenisse Medisch Centrum.

September 2013: De commissie-Danner, die keek naar 770 dossiers van overleden patiënten (2010-2012), komt met haar bevindingen. Waarschijnlijk waren er minder sterfgevallen geweest in het ziekenhuis als medewerkers landelijke richtlijnen hadden gevolgd, nauwkeuriger dossiers hadden bijgehouden en hadden gereflecteerd op elkaars handelen.

Oktober 2013: Justitie maakt bekend niemand te vervolgen voor onder meer het hoge aantal sterfgevallen op de afdeling cardiologie van het ziekenhuis. De 29 aangiften tegen medewerkers, afdelingen of het ziekenhuis worden geseponeerd.

December 2013: De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeert dat de zorg voor terminale patiënten in het ziekenhuis niet op orde was. De IGZ concludeert onder meer dat financiële en individuele belangen belangrijker waren dan die van patiënten, dat dossiers niet goed werden bijgehouden, en dat de supervisie van arts-assistenten niet in orde was.

Oktober 2014: Het Ragionaal Tuchtcollege in Den Haag berispt het drietal voor de slechte organisatie van hun maatschap en het niet op orde hebben van dossiers.

In 2012 moesten 130 patiënten uitwijken naar andere ziekenhuizen nadat cardiologen van Ruwaard in opspraak waren geraakt. Beeld ANP
In 2012 moesten 130 patiënten uitwijken naar andere ziekenhuizen nadat cardiologen van Ruwaard in opspraak waren geraakt.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden