Plus

Captain Marvel vliegt eindelijk door het glazen plafond

In het superheldenuniversum van Marvel vliegt hun eerste vrouwelijke superheld door het glazen plafond.

Bart van der Put
Brie Larson als Captain Marvel. Beeld .
Brie Larson als Captain Marvel.Beeld .

Hijs de vlag en ontkurk de champagne: na twintig superheldenfilms op rij draait de nieuwste Marvelfilm om een superheldin. Dat werd tijd. Het Marvel Cinematic Universe waarin al die films met elkaar verbonden zijn, werd in 2008 in de steigers gezet door Iron Man, de zelfbenoemde 'genius billionaire playboy philanthropist'. Elf jaar later mag Brie Larson aan het slot van haar eerste optreden in dat superheldenuniversum als Captain Marvel door het glazen plafond vliegen.

Twee jaar geleden heeft concurrent DC Entertainment dat plafond echter al verbrijzeld met Wonder Woman, waarin de door Patty Jenkins geregisseerde feministische superheldin voortvarend met archaïsche denkbeelden afrekende. Het voelde als een bevrijding, na het beukende machismo dat de Amerikaanse spektakelcinema jarenlang domineerde. Bij Marvel mochten Scarlett Johansson en Elizabeth Olsen intussen wel tot het Avengersteam toetreden, maar een eigen heldenepos kregen ze niet.

Verwarring
In de opening van Captain Marvel is de nieuwe superheldin haar krachten niet de baas. Ze moet door een man getraind worden. Er is wel meer mis met dat begin. We zien een onbekende buitenaardse wereld waarin Jude Law de heldin meeneemt op een militaire missie tegen groene gedaanteverwisselaars met puntoren, maar de handeling wordt vermengd met flarden van een verleden op aarde. Later wordt duidelijk dat het ontregelende begin een doel dient: het maakt de kijker deelgenoot van de verwarring van de door geheugenverlies geplaagde heldin.

De film krijgt een amusanter karakter wanneer ze met de vijandige gedaanteverwisselaars begin jaren negentig in Los Angeles belandt en daar aan de jonge agent Nick Fury wordt gekoppeld. Vaste vertolker Samuel L. Jackson is in de hele film digitaal verjongd en heeft een aanstekelijke humoristische wisselwerking met de oersterke Larson. De schets van het decennium van videotheken, trage computers en grungemuziek is geinig, maar de afwezigheid van andere superhelden op aarde legt meer gewicht in de schaal.

Captain Marvel

Regie Anna Boden, Ryan Fleck
Met Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law, Ben Mendelsohn
Te zien in Filmhallen, Arena, City, De Munt, Tuschinski

Bevrijdend
In het pre-Avengerstijdperk is de heldin die haar identiteit en aardse wortels zoekt een vreemdeling in ­eigen land. Ze gaat er niet onder gebukt, maar het duurt lang voordat duidelijk wordt wie Captain Marvel vroeger was en hoe ze aan haar dondervuisten en verwoestende krachten komt. De film werkt omzichtig toe naar het moment waarop de heldin klaar is voor het echte werk, dat samenhangt met de grote Avengers­finale die eind april uitkomt.

Marvelfans worden alvast bediend en gepaaid met dwarsverbanden, verwijzingen en voorproefjes die de dramatische kern van de film soms hinderlijk verstoren. Maar uiteindelijk mag ook deze superheldin hard en trefzeker naar een zelfvoldane vent uithalen. En dat werkt bijna net zo bevrijdend als het bij Wonder Woman was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden