Plus

Captain America: Civil War is een vrijblijvende speeltuin voor superhelden

Na de halfbakken titanenstrijd tussen Batman en Superman drijft de concurrentie bij Marvel een wig in het team van The Avengers, waarbij de maatschappelijke verantwoordelijkheid van superhelden ook de inzet vormt.

Bart van der Put
In Captain America: Civil War komt een dozijn superhelden langs Beeld Marvel
In Captain America: Civil War komt een dozijn superhelden langsBeeld Marvel

Wanneer hun daden met burgerslachtoffers en nevenschade gepaard gaan, worden superhelden aan banden gelegd. Waar Superman voor de Senaat moest verschijnen, worden de Marvelhelden worden door de Verenigde Naties ter verantwoording geroepen, onder meer omdat ze Sokovia in puin achterlieten toen ze met Ultron afrekenden.

Dat maakt Captain America: Civil War tot een direct vervolg op Avengers: Age of Ultron, al borduurt de film inhoudelijk ook voort op de vorige twee Captain America-films. Terloops worden bovendien wat nieuwe superhelden toegevoegd. Een Afrikaanse prins die zijn vader wil wreken, ontpopt zich tot Black Panther, en Ant-Man en Spider-Man mengen zich ook in het strijdgewoel.

Superhelden
Het is de essentie van de zogenoemde derde fase in het Marvel Cinematic Universe: alle helden uit de omvangrijke Marvelstripcatalogus kunnen in alle films opduiken. De drukte gaat in de eerste film van Fase Drie ten koste van de nuance en motivatie van de personages. Wanneer de teams van Iron Man en Captain America elkaar op een uitgestorven luchthaven in Leipzig bestrijden, weten we wel waarom de tobbende aanvoerders mot met elkaar hebben, maar lijkt de rest alleen mee te knokken om Marvelfans te behagen.

Dat gaat wel lukken, want met Ant-Man en de toffe tienerversie van Spider-Man kun je lachen, en met de gebroeders Russo op de regiestoel ligt het tempo hoog en is de actie energiek. Na hun sterke Captain America: The Winter Soldier mocht er van Civil War echter meer verwacht worden. Waar de voorganger actuele kanttekeningen plaatste bij dataopslag en privacyschendingen, wordt de nieuwe Marvelfilm nooit meer dan een vrijblijvende speeltuin voor een dozijn superhelden.

Captain America: Civil War
Regie Anthony Russo, Joe Russo
Met Chris Evans, Robert Downey Jr,
Scarlett Johansson
Te zien in Arena, De Munt, City,

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden