Update

Capsule met André Kuipers geland in Kazachstan

Na ruim een half jaar aan boord van het internationale ruimtestation ISS zijn André Kuipers en zijn twee collega's geland op aarde. Om klokslag 10:15 uur kwam de capsule met de drie astronauten neer in een steppe in Kazachstan. Twintig minuten later werd Kuipers uit het gevaarte gehesen.

André Kuipers wordt de capsule uitgetild. Beeld
André Kuipers wordt de capsule uitgetild.

De terugvlucht vanuit het ruimtestation ISS verliep volgens schema, aldus de vluchtleiding. Kuipers was circa drie uur eerder vertrokken uit het ruimtestation. De capsule landde bijna precies op de beoogde plaats. Twee Russische helikopters met medisch personeel waren enkele seconden later ter plaatse.

Medisch gecontroleerd
Kuipers wordt op de landingsplek medisch gecontroleerd. Daarna gaat hij per helikopter naar de dichtstbijzijnde grote stad, Qostanay. Daar wacht een speciaal vliegtuig dat hem naar het Amerikaanse Houston brengt. Kuipers wordt daar herenigd met zijn vrouw en vier kinderen.

Het Koninklijk Huis heeft Kuipers vandaag welkom geheten terug op aarde. 'Nederland is trots op uw unieke prestatie', liet prins Willem-Alexander via de officiële Twitter-account weten.

Schiphol
Na zijn terugkeer op aarde blijft André Kuipers de komende weken in het Amerikaanse Houston. Hij wordt er onderzocht en brengt tijd door met zijn familie. Op 20 juli keert hij terug in Nederland. Hij landt dan met het vliegtuig vanuit Houston op Schiphol.

De officiële huldiging van Kuipers is op 30 augustus. Hij wordt dan geëerd op de boulevard van Noordwijk. In de Zuid-Hollandse plaats is Kuipers' werkgever, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, gevestigd. Over andere afspraken van de astronaut is nog niets bekend.

De Nederlandse astronaut heeft 193 dagen in het ISS gewoond en gewerkt. Geen Europeaan is ooit zo lang in een baan rond de aarde geweest. De capsule bracht ook de ruimtevaarders Oleg Kononenko (Rusland) en Don Pettit (VS) terug naar de aarde. Kuipers gaat na een medische controle per vliegtuig naar het Amerikaanse Houston. Daar wordt hij herenigd met zijn vrouw en kinderen.

Tweede ruimtereis
De 53-jarige Kuipers was in december aangekomen in het ISS. Het was zijn tweede ruimtereis. In 2004 verbleef hij anderhalve week in het ISS. Met Kuipers vertrekken ook zijn reisgenoten, de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit.

Iets voor 7 uur 's ochtends (Nederlandse tijd) werd vanmorgen de capsule losgekoppeld van het ISS. Het vaartuig zakt snel uit zijn baan rond de aarde en keert terug in de dampkring. Rond kwart over 10 landen Kuipers en collega's in de uitgestrekte steppe van Kazachstan. De Nederlander vliegt daarna naar de Amerikaanse stad Houston, waar hij wordt herenigd met zijn vrouw en kinderen.

Kuipers heeft in het ISS tientallen wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Zo keek hij naar het energieverbruik van het lichaam tijdens langdurige gewichtloosheid. Wetenschappers willen zich zo voorbereiden op een mogelijke missie naar Mars. Ook zette Kuipers zich in om kinderen enthousiast te maken voor ruimtevaart en wetenschap. Een kwart miljoen mensen volgden zijn belevenissen via Twitter.

Volgens zijn werkgever, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, heeft Kuipers via sociale media 'het voorrecht om in de ruimte te leven, gedeeld met de wereld' en is hij er zo in geslaagd 'ruimtevaart dichter bij mensen op aarde te brengen'.

André Kuipers, kort nadat hij uit de capsule is gehesen. Beeld
André Kuipers, kort nadat hij uit de capsule is gehesen.
Commandant Oleg Kononenko wordt als eerste uit de capsule gehesen. Beeld
Commandant Oleg Kononenko wordt als eerste uit de capsule gehesen.
De gelande capsule. Beeld
De gelande capsule.
De capsule met daarin André Kuipers bezig aan de landing. Beeld
De capsule met daarin André Kuipers bezig aan de landing.
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden