Cappella Amsterdam definitief gekort op subsidie

Het koor Cappella Amsterdam krijgt definitief geen meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten.

In de muziekwereld werd eerder met onbegrip gereageerd op het advies van het Fonds Podiumkunsten. Beeld Annelies van der Vegt
In de muziekwereld werd eerder met onbegrip gereageerd op het advies van het Fonds Podiumkunsten.Beeld Annelies van der Vegt

Dat is de uitkomst van de bezwaarprocedure die het koor was begonnen na het advies van het Fonds Podiumkunsten uit augustus 2016. Het koor verliest nu een voorzien bedrag van een half miljoen euro per jaar op de begroting voor de periode 2017-2020; de helft van de inkomsten.

In de muziekwereld werd destijds met onbegrip gereageerd op het advies van het Fonds Podiumkunsten. Cappella Amsterdam geldt als een van de beste koren van Nederland en daarbuiten en kan bogen op een lange reeks van goedbezochte concerten met programma's die veel mensen aanspreken, met muziek van Palestrina tot Arvo Pärt. De laatst uitgebrachte cd met Pärts Kanon Pokajaanen kreeg lovende recensies, waaronder van The New York Times.

Uitmuntende dirigent
Toch concludeerde de adviescommissie van het Fonds Podiumkunsten, die voor Cappella's vaste dirigent Daniel Reuss zeer lovende woorden overhad ('een uitmuntende dirigent, die zeer bedreven is in het samensmeden van de individuele vocale kwaliteiten tot een sterk collectief'), dat het koor niet meer voor subsidie in aanmerking moest komen.

Bij het Fonds voor de Kunsten in Amsterdam vonden ze daarentegen van wel. Het koor kan dus de komende vier jaar 75.000 euro gemeentelijke subsidie tegemoetzien. Fondsenwerving De kritiek van het Fonds Podiumkunsten op Capella Amsterdam had onder meer betrekking op 'de zeggingskracht van de concerten'. Daarnaast beoordeelde de commissie het ondernemerschap als 'zwak' en het 'profiel' als 'weinig overtuigend' .

"We hebben op meerdere gronden bezwaar gemaakt," zegt Jessica de Heer, die samen met Anneke Hogenstijn ad interim de zakelijk leiding heeft over het koor. "De bezwaren zijn deels gehonoreerd en op andere is niet ingegaan, maar de uitkomst is dezelfde gebleven."

Fondsenwervingscampagne
Hoe het nu verdergaat, kan De Heer niet zeggen, behalve dat ze 'hoe dan ook' doorgaan. "We moeten een oplossing vinden voor het gat in de begroting, we kijken of verdere juridische stappen mogelijk en zinvol zijn, en we beginnen met een fondsenwervingscampagne."

"We willen de essentie van Cappella Amsterdam overeind houden. Dus: mooie a-capellaprogramma's, bij­zondere muziektheaterprojecten en de klassieken, in samenwerking met het Orkest van de Achttiende Eeuw. We laten ons niet uit het veld slaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden