Cao-akkoord voor personeel mbo

Medewerkers in het middelbaar beroepsonderwijs hebben een cao. Werkgeversorganisatie MBO Raad heeft hiertoe een akkoord gesloten met de vakbonden. In de cao zijn afspraken gemaakt over onder meer aanpak van de werkdruk en loonsverhoging.

De mbo-staking voor een betere cao op 15 mei. Beeld anp
De mbo-staking voor een betere cao op 15 mei.Beeld anp

De nieuwe cao zou per 1 augustus moeten ingaan, zo heeft de grootste onderwijsvakbond AOb laten weten. Het akkoord is woensdagavond gesloten.

Vorige maand legden nog duizenden mbo-medewerkers het werk neer uit protest tegen de werkdruk. Het cao-overleg tussen de MBO Raad en de vakbonden AOb, CNV Onderwijs, Abvakabo FNV en FvOv/UNIENFTO was toen stukgelopen.

De cao geldt voor de ruim 55.000 medewerkers in het mbo en de volwasseneneducatie. De achterban van zowel de werkgeversorganisatie als van de vakbonden moet nog wel instemmen. Dat gebeurt naar verwachting begin juli.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is blij met de overeenstemming. 'Niet alleen komt hiermee duidelijkheid voor al die duizenden leraren over minder administratieve rompslomp, verlaging van de werkdruk, meer salaris en meer ruimte voor groei en eigen ontwikkeling. Ook krijgen leraren zelf meer zeggenschap binnen de school over de invulling van hun onderwijs. Dat is winst voor het hele mbo', liet ze weten.

Eerder werden voor het hele onderwijs afspraken gemaakt over minder rompslomp, een lagere werkdruk en meer ruimte voor docenten voor professionele ontwikkeling. Hiervoor werd 689 miljoen euro in het regeerakkoord gereserveerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden