Cao-akkoord basisonderwijs, acties gaan door

De bonden en werkgevers in het primair onderwijs hebben een cao-akkoord bereikt. Dat melden de vakbonden en de werkgeversorganisatie PO-Raad.

In maart liepen leraren een demonstratieve mars in Amsterdam tegen de lage salarissen en te hoge werkdruk. Beeld anp
In maart liepen leraren een demonstratieve mars in Amsterdam tegen de lage salarissen en te hoge werkdruk.Beeld anp

De leerkrachten krijgen er 2,5 procent bij, maar de acties in het basisonderwijs zijn nu niet voorbij. Op 12 september is de eerstvolgende.

De loonsverhoging gaat op 1 september in. Daarnaast krijgen alle medewerkers een nabetaling van 750 euro. Ook krijgen leerkrachten een behoorlijke salarisverhoging omdat de laagste salarisschaal verdwijnt, aldus de AOb. "Iedere leerkracht gaat één schaal omhoog,'' aldus AOb-onderhandelaar Eugenie Stolk.

Nabetaling
De nieuwe salarisschalen gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari, wat betekent dat leraren in oktober nog een nabetaling krijgen van een krap half maandsalaris.

Het Rijk stelde eerder 270 miljoen euro beschikbaar voor betere salarissen. "Met het extra geld dat we hebben gekregen voor de algemene salarisverhoging en de herziening van de salarisschalen hebben we het maximale er uit gehaald," stelt Stolk.

De bonden gaan het akkoord positief voorleggen aan de leden, maar echt tevreden zijn niet.

Tussenresultaat
Stolk ziet de cao met een korte looptijd tot 1 maart 2019 als een tussenresultaat. "We zijn er nog niet. Als we het vak van leraar basisonderwijs aantrekkelijk willen houden en grote lerarentekorten willen voorkomen, moeten we leraren in het basis- en voortgezet onderwijs hetzelfde gaan betalen. Er is nog 600 miljoen euro van het kabinet nodig om dat voor elkaar te krijgen.''

In een gezamenlijke verklaring van de bonden en de PO-Raad staat ook dat volgens hen de politiek nu weer aan zet is "om het salaris in het primair onderwijs echt op een gelijkwaardig niveau te brengen''.

De estafettestaking gaat dan ook gewoon door, aldus de AOb, dat stelt hierbij te rekenen op de samenwerking met de andere bonden en de werkgevers, verenigd in PO-Front. Op 12 september is de volgende in de provincies Zeeland en Zuid-Holland.

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) is blij met de nieuwe cao die het basisonderwijs heeft afgesproken. "We hebben elkaar de komende tijd nog hard nodig om het onderwijs te verbeteren."

Protestmars
In maart liepen zo'n 20.000 leraren een demonstratieve mars van het Waterlooplein naar het Museumplein. Ook organiseerden Amsterdamse scholen een actieweek: Op = op, vanwege het lerarentekort. Zo wilden ze laten zien dat de nood in Amsterdam nog hoger is dan in de rest van het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden