Cannes 2014

Cannes 2014: veel oude bekenden, amper Nederlandse inbreng

Vandaag begint Cannes 2014: veel oude bekenden, amper Nederlandse inbreng. De opening met Nicole Kidman als Grace Kelly levert nu al een rel op bij de buren in Monaco.

Jan Pieter Ekker
null Beeld afp
Beeld afp

Het contrast had nauwelijks groter kunnen zijn: een jaar geleden kraaide alles en iedereen die de Nederlandse film een warm hart toedraagt victorie omdat Alex van Warmerdams Borgman was geselecteerd voor de Gouden Palm-competitie van het prestigieuze festival van Cannes - het was voor het eerst in 38 jaar dat een film van vaderlandse bodem die eer te beurt viel.

Kazachse film
Toen enkele weken geleden het programma van de 67ste editie werd bekendgemaakt, bleef het echter volkomen stil: er was geen enkele Nederlandse film uitverkoren. Geen speelfilm, geen korte film en ook geen (minoritaire) coproductie. Niet voor de officiële selectie en ook niet voor de parallelprogramma's.

Een paar dagen later meldde Roelof Jan Minneboo dat hij heeft meegeschreven aan het scenario de Kazachse film The Owners van Adilkhan Yerzhanov. Na lang speuren in de credits van de tientallen films bleek Jauja van de Argentijn Lisandro Alonso gecoproduceerd door Fortuna Films van Ilse Hughan. Dat was het wel, wat betreft de Nederlandse bijdrage aan Cannes 2014.

Afwerkingssubsidie
Maar zie, in het persbericht dat Eye International (de organisatie die de Nederlandse film in het buitenland onder de aandacht brengt) eind vorige week rondstuurde, stond toch een Nederlandse coproductie vermeld: de documentaire Maidan van de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa(My Joy, In the Fog) had een week voor het festival een bescheiden afwerkingssubsidie van het Nederlands Filmfonds ontvangen, en was daardoor een beetje Nederlands geworden.

De film, een minutieus verslag van de burgeropstand op het Maidanplein in Kiev van deze winter, dingt overigens niet mee naar de prijzen, maar krijgt een speciale vertoning in Cannes.

Habitués
In de competitie om de Gouden Palm zijn achttien films opgenomen. De meeste komen uit Frankrijk (4), Canada (3), de VS en Engeland (2). Geen enkele debutant werd goed genoeg bevonden voor de belangrijkste competitie; het gros bestaat uit habitués, zoals Jean-Pierre en Luc Dardenne (voor de vijfde keer de opgenomen in de officiële selectie), Nuri Bilge Ceylan (vijfde keer) Jean-Luc Godard (zesde keer) en Ken Loach (twaalfde keer!).

De jongste maker is 25 (de Canadees Xavier Dolan), een groot aantal regisseurs is de pensioengerechtigde leeftijd ruimschoots gepasseerd: Tommy Lee Jones is 67, David Cronenberg en Mike Leigh zijn 71, Loach is 77, Godard 83. De oude Franse meester blijft zichzelf overigens vernieuwen; hij dingt met een 3D-film mee naar de Gouden Palm.

Fax
'Jean-Luc heeft beloofd dat hij komt, wat niet per se betekent dat hij ook echt komt', aldus festivaldirecteur Thierry Frémaux. In 2010, toen Film Socialisme was opgenomen in de tweede competitie Un certain regard, meldde Godard zich op het allerlaatste moment af middels een tweeregelige, cryptisch gestelde fax.

De jury staat deze editie onder leiding van de Nieuw-Zeelandse Jane Campion, die zelf in 1993 de Palm won met The Piano. Ze is nog altijd de enige vrouw die dat klaarspeelde; de Italiaanse Alice Rohrwacher en de Japanse Naomi Kawase zijn de enige vrouwelijke regisseurs die deze editie in haar voetsporen kunnen treden. Ook de Dardennes zouden zaterdag 24 mei, wanneer de prijzen worden verdeeld, geschiedenis kunnen schrijven: zij kunnen de Gouden Palm voor de derde keer winnen.

Farce
Het festival opent vanavond met de biopic Grace of Monaco van de Franse regisseur Olivier Dahan, waarin Nicole Kidman Hollywoodster Grace Kelly speelt, die haar acteercarrière moest beëindigen nadat ze was getrouwd met prins Rainier van Monaco, het prinsendom op een kilometer of vijftig van Cannes.

De film is nu al goed voor een fikse rel: de kinderen van Rainier en Grace, prins Albert II en zijn zussen Caroline en Stephanie, noemden de film in een officieel communiqué 'een farce'. 'De regisseur en producenten hebben geweigerd rekening te houden met de talrijke opmerkingen van de familie. (...) De trailer bevestigt ons beeld dat Grace of Monaco volledig fictief is.'

De koninklijke familie zegt het te betreuren dat zijn geschiedenis wordt misbruikt voor commerciële doeleinden en zal dan ook niet aanwezig zijn bij de wereldpremière. Het is een forse streep door de rekening voor de organisatie, die maar al te graag royalty op de rode loper verwelkomt. Gelukkig zullen de sterren er wel bij zijn: Kidman, Tim Roth, Parker Posey, Paz Vega en Derek Jacobi hebben hun komst naar Cannes aangekondigd...

Het Cannes Film Festival duurt t/m 25 mei. Jan Pieter Ekker doet dagelijks verslag in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden