Plus

Cannabisproducten rukken op in toeristenwinkels

Overal in de binnenstad liggen ze in de etalages: cannabiskoeken, -snoep en spacecake. Tot ergernis van politici en coffeeshophouders. 'Dit is of verboden, of het is volksverlakkerij.'

Michiel Couzy
In het stadscentrum zijn er talloze wietproducten in toeristenwinkels aan te treffen. Of er ook echt wiet in zit...? Beeld Fotomontage Het Parool
In het stadscentrum zijn er talloze wietproducten in toeristenwinkels aan te treffen. Of er ook echt wiet in zit...?Beeld Fotomontage Het Parool

Lolly's, bananenkoekjes, stroopwafels, thee, ijs, zeep, donuts, snoepjes, chocola; het cannabis­assortiment is ruim in de historische binnenstad. Allemaal voorverpakt en dus makkelijk mee te nemen in de koffer.

De Warmoesstraat telt bijna tien winkels met deze cannabisspullen in de etalage. Ook in de Hoogstraten, op de Zeedijk en de Wallen zijn de spullen ruim verkrijgbaar: in toeristenwinkels, nutellazaken, bakkerijen of domweg cannabiszaken. Op de Waterloopleinmarkt ligt de koopwaar eveneens.

Het is een nieuw voorbeeld van de vercommercialisering van het imago van Amsterdam als stad waar alles kan.

Op de vraag of deze spullen ook geestverruimende werking hebben, verschilt het antwoord. De ene verkoper zegt dat het zorgt voor ontspanning, de ander stelt dat het louter gaat om de smaak. Deze spullen zijn vooral bedoeld voor toeristen, voor het echte gevoel is het beter spacecake te kopen, zegt een derde.

De snelle verspreiding van de cannabiseconomie is ook opgemerkt in de Stopera. CDA-raadslid Diederik Boomsma heeft aan burgemeester Femke Halsema gevraagd of zij hier iets aan kan doen.

"Al deze cannabisproducten dragen niet bij aan het imgo van de stad," licht hij toe. "Veel mensen onderschatten het effect van cannabis, dat ongezond en problematisch is. Daarom moeten we hierover ook niet lollig doen. Dit soort snoepjes en koekjes werkt drempelverlagend."

THC-houdende eetwaar
Halsema beloofde dit onderwerp te bespreken met politie en justitie. Verkoop van spullen die THC bevatten, de stof in cannabis die zorgt voor een euforisch gevoel, is verboden buiten de coffeeshops. Handhavers controleren wel eens of toeristenzaken THC-houdende etenswaar verkopen, maar dat gebeurt niet al te vaak, aldus de burgemeester.

Veel van de cannabisspullen bevatten geen THC, zeggen de verkopers. Al hebben sommigen wel degelijk spacecake in de winkel, die wel THC bevat en dus verboden is. De stukjes cake zijn verpakt in plastic of in papier, dus is niet te achterhalen of ze echt THC bevatten.

In veel van de toeristenspullen zit Cannabis Sativa, ofwel hennep, maar ook CBD, een bestandsdeel van cannabis dat geen effect heeft op de psyche. Ook zijn producten voorzien van hennepolie.

'Cannabis'lolly's in een winkel in Amsterdam Beeld Shutterstock
'Cannabis'lolly's in een winkel in AmsterdamBeeld Shutterstock

Wie deze koekjes en lolly's eet, zal daar weinig van merken. Ze zijn dan ook toegestaan, al laat de Voedsel- en Warenautoriteit wel weten dat etenswaar met CBD momenteel op Europees niveau ter discussie staat.

Volksverlakkerij
Hoe dan ook, we hebben hier te maken met producten die onder de noemer 'space cake' en 'cannabis magic' de indruk wekken wiet te bevatten of in elk geval geestverruimende effecten te hebben, maar dat in werkelijkheid niet waarmaken. Dan zijn er ook nog de 'canabis banana cookies', die van alles bevatten. Van suiker, bloem, scharreleipoeder en banaan aroma, maar geen enkel ingrediënt heeft iets te maken met cannabis. "Volksverlakkerij," zegt Boomsma.

Mascha ten Bruggencate, voorzitter van het dagelijke bestuur Centrum, trekt een vergelijking met sapjes die volgens de etiketten boordevol vitamines zitten, maar in werkelijkheid vooral suiker bevatten. "In de toeristenwinkels liggen spullen die niet zijn wat hun naam suggereert. Die discussie hebben we ook gevoerd over de Bloemenmarkt, waar bollen worden verkocht die niet uitkomen."

De handhavers van de gemeente kunnen hier weinig aan doen, zegt ze. Maar het stadsdeel heeft wel andere handvatten. De aanpak van toeristenwinkels bijvoorbeeld. Deze nep-cannabisproducten vallen in dezelfde categorie als voorverpakte kaas, koelkastmagneten en nutellawafels: toeristenwaar. Nieuwe zaken die deze koekjes en lollies verkopen, moeten hun assortiment aanpassen of gaan dicht.

Paal en perk
Ten Bruggencate vindt al die cannabisprullaria wel een issue, zegt ze. "Ze vallen binnen de discussie die we nu voeren over de toekomst van de binnenstad. Wat willen we wel en niet? Maar we kunnen niet al onze handhavers op bananenkoekjes afsturen."

De coffeeshophouders maken zich zorgen over deze 'concurrerende' waar in de toeristenwinkels en Nutellazaken. "Wij moeten ons in de coffeeshops houden aan strenge regels en dat is goed," zegt Joachim Helms, voorzitter van de bond van cannabisdetaillisten.

"Wij mogen spacecake verkopen en geven daarover advies. Wij zien in de stad veel toeristen rondlopen die het verschil niet weten tussen een coffeeshop en een toeristenwinkel met wietproducten in de etalage." Hij vreest dat de overlast van deze souvenirwinkels ook wordt toegerekend aan coffeeshop­houders. "Het is cannabisgerelateerd en ligt in het verlengde van de coffeeshops."

Boomsma kondigt aan tijdens de volgende raadsvergadering hierover verder in discussie te gaan met de burgemeester. "Het is tijd om hier paal en perk aan te stellen."

Het Amsterdamse bedrijf Ispacecake, dat veel van deze spullen producteert, heeft geen behoefte aan vragen, zegt een medewerker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden