Plus

Cannabisliefhebbers: Sybrand Buma is de ergste van allemaal

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde eerder dit jaar voor regulering van de wietteelt. Op het cannabisfestival in het Flevopark gelooft bijna niemand dat het er echt van gaat komen.

Patrick Meershoek
Bezoekers zondagmiddag in het Flevopark Beeld Dingena Mol
Bezoekers zondagmiddag in het FlevoparkBeeld Dingena Mol

Buma. Drugsdeskundige August de Loor noemt alleen de naam van de fractievoorzitter van het CDA in antwoord op de vraag of hij optimistisch gestemd is over het reguleren van de wietteelt. "Sybrand Buma is de ergste van allemaal. Maar vlak ook Mark Rutte niet uit. Die laat ook geen mogelijkheid onbenut om de coffeeshop in de criminele hoek te plaatsen."

In het beste geval de hemel
En ook de andere leden van het panel op het cannabisfestival in het Flevopark zijn er allerminst van overtuigd dat de eerder dit jaar in de Tweede Kamer aangenomen initiatiefwet van het D66-kamerlid Vera Bergkamp werkelijkheid zal worden. Derrick Bergman van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod: "De uitvoering van de motie gaat heel lang op zich laten wachten."

En zelfs al krijgt het wetsvoorstel tegen de verwachting in het groene licht van de Eerste Kamer, voorspelt Bart Vollenberg namens een vereniging van cannabis-ondernemers, dan nog zal er een maatregel van bestuur aan worden vastgeplakt.

"Dat kan in het beste geval de hemel zijn, maar waarschijnlijk wordt het de hel. Zoveel voorwaarden dat het voor coffeeshophouders alleen maar lastiger wordt."

'Kijk maar op internet'
Dus gaat iedereen er maar van uit dat het softdrugsbeleid in Nederland voorlopig in de bekende spagaat blijft zitten, van een verboden teelt van softdrugs en een gedoogde verkoop. Hoe merkwaardig dat in de praktijk is, vertelt Paul Slot van Devils Harvest Seeds die met een kraampje in het Flevopark staat. "Ik mag hier zaadjes verkopen, maar geen advies voor de kweek geven. Mijn advies is: kijk maar op internet."

En dat voor een genotmiddel dat wereldwijd buitengewoon populair is, en ook in steeds meer landen de ruimte krijgt, bijvoorbeeld door middel van zogeheten social clubs voor recreatief en medicinaal gebruik. Slot: "Daar kleven ook wel nadelen aan, hoor. In de Verenigde Staten zijn nu artsen actief die cannabis aanprijzen als medicijn tegen kanker. Dat zou ik nooit voor mijn rekening durven nemen."

Rien Poortvliet
In het Flevopark hebben zich louter liefhebbers verzameld, en de sfeer is dan ook buitengewoon ontspannen. Laten we eerlijk zijn: als het hele land de cannabis zo enthousiast zou omarmen zou de Afsluitdijk er nooit gekomen zijn, maar als niemand zou blowen, zou in de meeste musea van moderne kunst alleen een verjaardagskalender van Rien Poortvliet aan de muur hangen.

Zolang de politiek in meerderheid moeilijk blijft doen over het gebruik van het roesmiddel, moeten coffeeshops en consumenten op de deur blijven bonken, zegt De Loor. "De coffeeshops moeten veel meer dan nu de nadruk leggen op hun sociale functie. Toeristen in Amsterdam zijn op vrijdag allemaal misselijk van de wiet. Maar op zondag weten ze hoe ze moeten blowen. Dat leren ze in de coffeeshop."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden