Cannabis Bevrijdingsdag niet meer welkom in Westerpark

Cannabis Bevrijdingsdag moet een andere locatie zoeken. Het evenement ter viering van de internationale cannabiscultuur is niet meer welkom in het Westerpark. De organisatoren noemen de gedwongen verhuizing 'niet minder dan een ramp'.

Mayke Blok
Foto ter illustratie. Beeld anp
Foto ter illustratie.Beeld anp

Het festival moet het veld ruimen omdat er sprake is van 'herrie in de deelraad' over het teveel aan grote evenementen in het Westerpark. Paul Nieuwenhuizen, accountmanager Cultuurpark Westergasfabriek heeft dit in een evaluatiegesprek aan de organisatie meegedeeld.

Sinds 2009 organiseert het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) het festival bestaande uit optredens van bands, DJ's en sprekers uit binnen-en buitenland. De editie van 2013 trok tussen de vijf- en zesduizend bezoekers.

Gemoedelijk
De organisatie heeft een bezwaarbrief gestuurd aan de deelraad van Stadsdeel West. Ze voeren aan dat er geen sprake is van de overlast waar Nieuwenhuizen over spreekt. 'Zowel de mensen van de EHBO als de professionele beveiligers hebben jaar na jaar niets om handen en prijzen de gemoedelijke en vreedzame sfeer. Onze bezoekers gedragen zich netjes', staat te lezen in het document.

Volgens de organisatoren is een verhuizing naar de nieuwe locatie een grote ramp voor het evenement. 'Alle ervaring met de locatie en alle naamsbekendheid van de afgelopen vier jaar is in één klap weg. We zouden weer bij nul moeten beginnen'.

VOC verwijt het Cultuurpark willekeur, omdat grotere festivals als Milkshake, Pitch en de Wereld Draait Buiten wel mogen blijven. Zij roepen de deelraad op hen te helpen om het besluit terug te draaien.

D66 heeft inmiddels laten weten het festival te steunen. Lijsttrekker Pieter Rietman: 'Het besluit om juist dit festival te schrappen is volkomen willekeurig en inhoudelijk een slechte keuze. Softdrugs horen bij de vrije stad Amsterdam. Je kunt er van houden of niet, maar ook deze groep moet in vrijheid hun levensstijl of liefhebberij kunnen vieren en uitdragen.'

Binnenkort wordt duidelijk of het besluit wordt teruggedraaid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden