Plus

Candy Dulfer: 'Alles begint voor mij met de blues'

Saxofoniste Candy Dulfer opent zondag het jaar in Club Dauphine met een eerbetoon aan Lead Belly. Met haar vader brengt ze werk van deze Amerikaanse folk- en blueslegende. 'We willen niet dat de oude spirit verdwijnt.'

Candy Dulfer: 'Het gaat mij altijd om de energie op het podium, meer dan om stijl' Beeld Redferns
Candy Dulfer: 'Het gaat mij altijd om de energie op het podium, meer dan om stijl'Beeld Redferns

Candy Dulfer (48) begrijpt waarover het moet gaan in de muziek. Dat maakt de saxofoniste bij musici tot een gewilde collega op het podium en in de studio. Als ze de leiding heeft in haar eigen band, toont ze een duidelijke visie. Daarbij betrekt ze wel altijd haar musici, die ze koestert.

Dulfer struint de wereld af, waar zij met de groten der aarde speelt. Maar Amsterdam blijft haar thuishaven. Daar programmeert ze in Club Dauphine maandelijks Jazzy Sunday. Als het kan, speelt ze ook.

Overmorgen treedt ze er op met vader Hans Dulfer en band. Ze spelen repertoire van Lead Belly, de Amerikaanse folk- en blueslegende (1888-1949), die nog steeds de beroemdste artiesten inspireert.

Eén keer van de partij
"Alles begint voor mij met de blues," zegt Dulfer. "Ik kwam daar via mijn ouders al vroeg mee in aanraking. Hans had het idee voor een tour met werk van Lead Belly. In Club Dauphine ben ik één keer van de partij."

"Hans komt met zijn vaste band met gitarist Jerome Hol, bassist Eric Barkman en drummer Cyril Directie. Trompettist Rob van de Wouw komt waarschijnlijk ook. Voor dit project zijn daarbij zangeres Kim Hoorweg, baritonsaxofonist-verteller Koen Schouten en hammond­organist Bas van Lier."

"Het is een voorstelling met muziek, gesproken woord en diabeeld. Het heeft met jazz te maken, maar het gaat om de blues. In de band van Van Morrison heb ik veel blues gespeeld; Lead Belly is voor hem altijd een voorbeeld geweest. Van Morrison verwerkt vaak blues en jazz in zijn songs, het zijn uitgangspunten voor zijn muziek. Ook voor Hans en mij is historisch besef van groot belang, wij willen niet dat de oude spirit verdwijnt."

Beschermvrouwe
Dulfer duikt graag in de geschiedenis. "Iedereen heeft altijd alles overal vandaan en je weet niet altijd wat de bron is. Ik vind het heerlijk die te achterhalen en dan antwoorden te vinden. Dit zouden ze in muzieklessen ook moeten doen."

"Ik haal ideeën uit het verleden, met samples van ouder werk van bijvoorbeeld James Brown of Joe Zawinul. Historisch besef dat zover teruggaat kun je bij de jonge generatie niet meer verwachten, maar dat publiek is voor mij wel belangrijk, ook bij het programma met werk van Lead Belly."

Candy Dulfer Beeld ANP
Candy DulferBeeld ANP

Jazzy Sunday is elke eerste zondag van de maand in Club Dauphine. Daar is elke vrijdagavond live soul, pop, funk en r&b van diverse liveacts, begeleid door de huisband. Ook is er een serie concerten rond jazzpianist Peter Beets en gasten. Daarmee geeft hij een vervolg aan zijn optredens in de North Sea Jazz Club. Af en toe staat één artiest of band centraal, zoals onlangs Lucretia van der Vloot en Ralph de Jongh.

Dulfer is de beschermvrouwe en medebedenker van de vrijdagavonden en is met Hans Dulfer de curator van Jazzy Sunday.

In de keuken kijken
"Ik programmeer breed, hoewel je voor erg intellectuele jazz bij een ander podium moet zijn. Het gaat mij altijd om de energie op het podium, meer dan stijl. Mengvormen van stijlen zijn interessant, maar het wordt niet automatisch wat als je alles bij elkaar gooit. Ik probeer het wel altijd uit en het kan goed uitpakken."

"Het kan nooit kwaad om bij elkaar in de keuken te kijken. We hadden de Amerikaanse zangeres en trombonist Aubrey Logan, zij maakt popliedjes, maar het kan ook duidelijk jazz zijn, of een combinatie, en soms weet je het niet."

"Je moet de mensen verbazen, maar niet op het verkeerde been zetten," zegt Dulfer. "Dat doet Logan goed. Bruut! was hier ook, toen speelde ik mee, dat doe ik natuurlijk altijd als ik er ben. Op 4 februari programmeer ik een vocale avond."

"Daarvoor vraag ik Dennis Kroon, die in The Voice of Holland heeft opgetreden. Hij was jarenlang beroepsmilitair, maar ontwikkelt zich heel goed als zanger. Het is een feest hem te zien optreden. Hij heeft een prachtige klank en een goeie timing."

"De 22-jarige Camilo Rodriguez is er dan ook bij. Hij is heel onorthodox en wilde gaan studeren aan het conservatorium in Rotterdam, maar wij in de band zeiden: je kunt alles al. Zangeres Sherry Dianne komt ook, zij is een ster met een stem die in het midden ligt tussen Nina Simone en Dinah Washington."

"Misschien komen er die middag nog andere vocalisten, ik wil niet alles ver vooruit plannen en vastleggen. Spontaniteit zit in ons allen en ik wil altijd kunnen afwijken. Het belangrijkste vind ik dat na elke Jazzy Sunday de mensen het leven weer even aankunnen."

Jazzy Sunday, 7/1 januari om 17.00 uur en elke eerste zondag van de maand, Club Dauphine

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden