Canal Company ziet rol in vervoeren toeristen van en naar cruiseschepen

Als de gemeente Amsterdam plannen doorzet om cruiseterminal PTA te verplaatsen, kunnen rondvaartbedrijven voor de aan- en afvoer van cruisepassagiers zorgen.

Herman Stil
Door toeristen met boten van de PTA naar de stad te vervoeren, hoeven er minder bussen te rijden Beeld ANP
Door toeristen met boten van de PTA naar de stad te vervoeren, hoeven er minder bussen te rijdenBeeld ANP

Dat zegt directeur Peter Duwel van rondvaartreder Canal Company vandaag in Het Parool. Er is volgens Duwel 'best wat te zeggen' voor een verplaatsing van de PTA-cruiseterminal naar het Westelijk Havengebied, vanwege de spreiding van de drukte in de stad en de problemen die gaan ontstaan als er een brug naar Noord wordt aangelegd.

"Wij zien kansen om passagiers van cruiseschepen direct per boot van en naar de stad te vervoeren," zegt Duwel. "De rondvaartbranche kan een antwoord bieden op de vraag hoe je passagiers op een andere locatie krijgt. Dat gaat nu met bussen, maar die wil de gemeente niet meer in de stad. Waarom het antwoord niet zoeken via transfers over het water? We doen dat nu al op kleinere schaal in de Zouthaven bij de huidige cruiseterminal, zodat bussen vanaf de huidige PTA niet de stad in hoeven.

Het bedrijf wil ook in gesprek met het college over het toerismebeleid in de stad. Amsterdam wil onder meer de rondvaartbranche aan banden leggen. "Wij willen graag onze bijdrage leveren aan spreiding van het bezoek," zegt Duwel. "We hebben een vergunning voor een vaart over de Amstel naar Nes. En we kijken nadrukkelijk naar Haarlem en Rotterdam. Maar we kunnen niet in alles investeren. Of we steken ons geld in het spreiden van de bezoekersstroom, of we moeten het uitgeven aan nieuwe boten."

Op de wal
Canal Company werd vorige zomer overgenomen en maakte dinsdag bekend de naam te veranderen naar Stromma.com, de naam van het nieuwe moederbedrijf. Het bedrijf zal zich onder de nieuwe naam niet uitsluitend meer op het water richten.

"Ook door het gemeentebeleid moeten we verder uitbreiden met activiteiten op het land. Vorig jaar zijn we de mede-uitbater geworden van de Adam Lookout, de schommel bovenop de Adamtoren. We gaan zeker kijken naar andere activiteiten."

Lees ook: Het nieuwe rondvaarbeleid: 'Of we steken ons geld in het spreiden van de bezoekersstroom, of we moeten het uitgeven aan nieuwe boten. [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden