Canadezen zien Nederlandse herdenking als voorbeeld

Demissionair premier Balkenende en zijn Canadese collega Stephen Harper (L) wonen donderdag de 65e herdenking van de bevrijding in Bergen op Zoom bij. De ceremonie vindt plaats op de Canadese oorlogsbegraafplaats waar 1118 militairen begraven liggen, onder wie 968 Canadezen. Foto ANP Beeld
Demissionair premier Balkenende en zijn Canadese collega Stephen Harper (L) wonen donderdag de 65e herdenking van de bevrijding in Bergen op Zoom bij. De ceremonie vindt plaats op de Canadese oorlogsbegraafplaats waar 1118 militairen begraven liggen, onder wie 968 Canadezen. Foto ANP

AMSTERDAM - 'Canadezen moeten een voorbeeld nemen aan de Nederlanders'. Dat vinden lezers van de Canadese krant National Post. Die krant bedankte Nederland op bevrijdingsdag in een ongewoon hoofdredactioneel commentaar voor de wijze waarop al 65 jaar de Canadese veteranen als helden worden geëerd. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven komen daarvoor volgende week zelfs speciaal naar Canada. Dit weekeinde zijn ze samen met prins Floris en prinses Aimée nog bij het Liberation festival in Apeldoorn.

'De loyaliteit en dankbaarheid van de Nederlanders betekenen heel veel en worden door alle Canadezen gewaardeerd', aldus de National Post. ''Inderdaad, de Nederlanders zijn de Canadese bijdrage aan hun bevrijding niet vergeten, maar van de Canadezen zelf kan dat niet worden gezegd", schrijft Gerry Brosso uit de provincie Ontario. Het is een klacht die ook werd gehoord rond het vorige bezoek van Margriet en Pieter, in 2005.

Veteranen vinden het maar niks dat ze in eigen land veel minder aandacht en waardering oogsten dan in Nederland, waar het publiek, zoals Brosso - zoon van een veteraan die in Nederland vocht - schrijft, in Apeldoorn 'acht rijen dik staat' om de Canadezen te onthalen. De Canadese premier Stephen Harper echode die gevoelens donderdag na een herdenkingsplechtigheid in Bergen op Zoom. ''De vriendschap tussen beide landen is voelbaar'', aldus Harper.

Prinses Margriet, die Ottawa als geboorteplaats in haar paspoort heeft staan, en Pieter van Vollenhoven komen die bijzondere band andermaal onderstrepen. Op het programma van hun officiële bezoek, dat dinsdag begint met het planten van een boom bij de veteranenorganisatie Royal Canadian Legion, staan ook een ontmoeting en lunch bij de Canadese gouverneur-generaal Michaëlle Jean.

Die krijgt naar goed Nederlands gebruik een naar haar vernoemde tulp aangeboden. Tulpen bepalen in de maand mei het straatbeeld in de Canadese hoofdstad Ottawa. Tienduizenden tulpen worden jaarlijks geschonken door koningin Beatrix, en voor haar door koningin Juliana, als dank voor de gastvrijheid die de Oranjes tijdens de oorlog in Canada ondervonden. Prinses Margriet, die ook naar de tulpen gaat kijken, brengt in Ottawa ook een bezoek aan de Rockcliff Park school waar haar oudere zusjes Beatrix en Irene tijdens de ballingschap naar school gingen.

Behalve naar Ottawa gaan Margriet en Pieter volgende week ook naar Calgary, waar een aantal ontmoetingen op het programma staat ter bevordering van de economische relaties tussen Nederland en Canada. (GPD)

Prinses Margriet tekent het gastenboek van de Canadese Begraafplaats in Groesbeek. Verder op de foto (vlnr) prof mr Pieter van Vollenhoven, demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop, koningin Beatrix, Canadese minister Jean-Pierre Blackburn en de voorzitter van de Commonwealth Wargrave Commission Ian Hussein. Foto ANP Beeld
Prinses Margriet tekent het gastenboek van de Canadese Begraafplaats in Groesbeek. Verder op de foto (vlnr) prof mr Pieter van Vollenhoven, demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop, koningin Beatrix, Canadese minister Jean-Pierre Blackburn en de voorzitter van de Commonwealth Wargrave Commission Ian Hussein. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden