Update

Canada staakt zoeken vermiste Nederlandse poolreizigers

De Canadese politie heeft vandaag niet meer gezocht naar de twee vermiste Nederlandse poolreizigers Philip de Roo en Marc Cornelissen. De politie gaat er vanuit dat de mannen verdronken zijn, zei een woordvoerder vandaag tegen persbureau ANP.

Redactie
Een groep poolreizigers op expeditie in het Noordpoolgebied. Beeld epa
Een groep poolreizigers op expeditie in het Noordpoolgebied.Beeld epa

De poolreizigers Philip de Roo en Marc Cornelissen worden sinds gisterochtend vermist in het noorden van Canada, meldt de expeditiewebsite Coldfacts.

De twee vertrokken op 6 april vanuit Canada naar de Noordpool om het ijsgebied nader te onderzoeken. Tot vandaag verliep de expeditie voorspoedig, meldt Coldfacts, een initiatief van Cornelissen.

Gisterochtend om 08.55 uur ontving het basiskamp in Nederland echter een geautomatiseerd noodsignaal. Een helikopter is vanuit het Canadese Resolute, de dichtstbijzijnde basis, op onderzoek uitgegaan. Maar toen de piloot de laatst doorgegeven locatie bereikte, kon hij niet landen vanwege het instabiele ijs.

Op het ijs in het zoekgebied zag de piloot wel de hond en een slee van de Nederlanders. 'Van de slede op het land lopen sporen naar het water. Er lopen geen sporen terug van het water. Het zoekteam heeft een uur rondgevlogen en is daarna een zoektocht begonnen in de omgeving', aldus Coldfacts.

Slechte weersomstandigheden

De zoekactie, gecoördineerd door de Canadese politie, werd vandaag bemoeilijkt door slechte weersomstandigheden. De Roo en Cornelissen zijn twee ervaren poolreizigers.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon vanochtend niet bevestigen dat De Roo en Cornelissen spoorloos zijn.

Vermiste reizigers ervaren poolonderzoekers

De vermiste reizigers Marc Cornelissen (1968) en Philip de Roo, geboren in 1985, staan bekend als twee ervaren poolonderzoekers. Cornelissen maakte zijn eerste poolexpeditie in Noord-Canada al in 1993. In 1997 en 2000 bereikte hij op eigen kracht de Geografische Noord- en Zuidpool, een prestatie die wereldwijd slechts door een handjevol mensen is geleverd.

De Roo kreeg op zijn vijftiende al de opdracht van Koning Willem-Alexander om namens het Wereld Natuur Fonds naar Antarctica te gaan voor klimaatonderzoek. Sindsdien ging hij regelmatig terug naar het Noordpoolgebied voor expeditieprojecten of om wetenschappelijke veldmissies te ondersteunen. Zo maakte De Roo in 2008 een doorsteek van de Groenlandse ijskap van 2500 kilometer in 32 dagen tijd volledig klimaatneutraal. Dat deed hij met behulp van zonnecellen om apparatuur op te laden, wind energie om voort te bewegen en biobrandstoffen om op te koken.

Cold Facts
Cornelissen is onder meer oprichter van Cold Facts, een organisatie die wetenschappelijk onderzoek in de poolgebieden ondersteund met de expertise van poolexpedities. De avonturier is ook ambassadeur voor het Arctisch gebied van het Wereld Natuur Fonds. Hij houdt zich onder meer bezig met het meten van ijs- en sneeuwlagen voor de wetenschap. Vanuit zijn onderneming zet Cornelissen zich in voor duurzaamheid.

Zijn exploraties van afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden vormen de basis voor onder meer televisiedocumentaires, publicaties en trainingen voor het bedrijfsleven. In 2005 werd een ontmoeting met een ijsbeer op het ijs voor de Arctische Kaap bij Noordland hem bijna fataal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden