Campus HvA duur drama

Hogeschool van Amsterdam aan de Wibautstraat. Archieffoto Floris Lok Beeld
Hogeschool van Amsterdam aan de Wibautstraat. Archieffoto Floris Lok

AMSTERDAM - De prestigieuze Amstelcampus in de Wibautstraat, met studentenwoningen, winkels en parkeergarages, komt er voorlopig niet. Het project van driehonderd miljoen euro is tot ver na 2015 vertraagd. Een strop van tientallen miljoenen dreigt.

De Hogeschool van Amsterdam (HvA), opdrachtgever van de op Amerikaanse leest geschoeide campus, lijdt snel oplopende verliezen op het project. De tegenvallers wordenopgevangenmet bezuinigingen op het onderwijs aan de veertigduizend studenten. Het college van bestuur van de Universiteit en de Hogeschool vanAmsterdam, met ruim zeventigduizend studenten, zegt het project in de hand te hebben.

Voor de Amstelcampus werd ondermeer het Wibauthuis gesloopt.

De problemen werden gistermiddag naar buiten gebracht door AVV (Alternatief voor Vakbond) en Beter Onderwijs Nederland (BON). Die zijn van plan het college van bestuur wegens wanbeheer voor de Ondernemingskamer te dagen. Tevens zullen ze de Ondernemingskamer vragen de voorgenomen fusie tussen de universiteit en de hogeschool te verbieden.

Volgens AVV probeert de onderwijsinstelling op te treden als bouwer, belegger én vastgoedondernemer.

Peter Fonkert van AVV: ''Het oude college van bestuur werkte met partners, maar trad enkele jaren geleden af, waarna een nieuw bestuur alles zelf gingdoen.''

Zo heeft het nieuwe college afspraken met woningcorporaties geschrapt. Ook werd projectontwikkelaar Van Tartwijk geloosd, mede wegens mogelijke betrokkenheid bij vastgoedfraude aan de Zuidas. De projectontwikkelaar diende daarop een claim van zeventien miljoen euro in.

Paul Doop, de financiële man in het bestuur, was vrijdagmiddag niet voor commentaar bereikbaar.

De Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam, fusiepartners in spe, worden al jaren geplaagd door conflicten en tegenslagen. Vakbond AVV (Alternatief voor Vakbond) is de problemen beu. ''Dit komt vooral voort uit het streven naar schaalvergroting,'' aldus Peter Fonkert van AVV vrijdagmiddag.

Dat sprake is van wanbeleid, staat voor hem wel vast. ''Dat het management voortdurend verandert, is een aanwijzing. Ook de stijgende kosten zijn een teken aan de wand.''

De problemen begonnen na 2003 met een richtingenstrijd in het vorige bestuur van de fusiepartners, met Sijbolt Noorda en Paul van der Heijden van de UvA en Ankie Verlaan en Rob Scheerens van de HvA. In 2006 werd dit bestuur vervangen door een nieuw bestuur met UvA theoloog Karel van der Toorn als voorzitter, Doop als financiële man, en Dymph van den Boom. Vervolgens werden ook alle vijf managers van de stafdiensten binnen achttien maanden vervangen.

Volgens Scheerens had het vorige bestuur de zaken goed voor elkaar. Corporatie Duwo zou de woningen overnemen, het ABP zou onderwijsgebouwen kopen en een derde partij wilde de garages beheren. Projectontwikkelaar Hans vanTartwijk coördineerde het project.

Het nieuwe college van bestuur herriep de afspraken en werd financier, belegger én beheerder, en dat alles voor eigen risico.

Intussen zijn er vertragingenen financiële tegenvallers en wordt het project in de wielen gereden door protesten van buurtbewoners.

Het college van bestuur besloot voor het project ongeveer 230 miljoen euro te lenen. Uit het jaarverslag blijkt dat het om diverse constructies via het ministerie van Financiën en de Bank Nederlandse Gemeenten gaat. De effectieve rente bedraagt, staat in het jaarverslag over 2008, zeven procent. De rentelasten zouden dan op ruim zestien miljoen euro per jaar komen.

Bovendien moet de HvA voor tijdelijke huisvesting zorgen voor de studenten die door het niet gereedkomen van de Amstelcampus daar niet terecht kunnen. De huisvestingskosten liepen daardoor op van 11 miljoen euro in 2004 tot 28 miljoen euro in2008.

Het college van bestuur wil nu een deel van het vastgoed voor vijftig miljoen euro verkopen om leningen af te lossen en zo de rentelasten te verminderen. De waarde van het te verkopen vastgoed staat echter door de crisis onder druk. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden