Camping in natuurgebied Het Twiske stuit op weerstand

Een camping in recreatie- en natuurgebied Het Twiske. Als het aan Katja Kapteijns ligt, de eigenaar van Twiske Haven, komt die er snel. Niet iedereen is even enthousiast.

David Hielkema
Als de plannen doorgaan, komen er 25 kampeerplekken. Beeld Jean-Pierre Jans
Als de plannen doorgaan, komen er 25 kampeerplekken.Beeld Jean-Pierre Jans

Beschermde vogelsoorten broeden hier. Schotse hooglanders grazen er en uilen, vossen en vleermuizen leven samen in Het Twiske, een natuurgebied dat door de EU in 2013 als beschermd landschap is bestempeld.

Het is ook een gebied dat jaarlijks tussen de twee en drie miljoen bezoekers trekt. Mensen wandelen, fietsen en zwemmen. Ze komen voor de kinderboerderij, een klimrek of de horeca en het is de thuisbasis voor grote festivals als Welcome To The Future en Lente Kabinet. Natuur en recreatie gaan hier hand in hand, zo lijkt het.

De mogelijke komst van een camping brengt nu spanning met zich mee. Natuurorganisaties willen meer natuurbescherming. Beheerder van het gebied, recreatieschap Twiske-Waterland, dat wordt ingevuld door negen gemeenten en de provincie Noord-Holland, wil juist meer activiteiten toestaan. "De camping past binnen onze kaders," zegt programmamanager Kees Rood.

Betaald parkeren
In 2010 zag het er allemaal anders uit. Jarenlang beleid van te hoge lasten en te weinig inkomsten zorgde voor grote financiële verliezen. Om een faillissement van het bestuur van het natuurgebied te voorkomen, moest worden bezuinigd en worden gezocht naar nieuwe bronnen van inkomsten. Daarom zijn er tegenwoordig meer evenementen, is het betaald parkeren, betaalt de bezoeker entreegeld en wordt grond verpacht aan ondernemers.

Een van de pachters is Katja Kapteijns. Zij is eigenaar van Twiske Haven en heeft het hier de afgelopen jaren 'nieuw leven ingeblazen'. De haven kreeg een opknapbeurt, het restaurant werd gebouwd en de bootverhuur werd vernieuwd.

"Na zeven jaar ondernemen is een camping een mooie volgende uitbreiding," zegt zij. Iets waar in 2012 al contractueel toestemming voor werd gegeven door recreatieschap Twiske-Waterland.

Meervleermuis in de problemen
Het gaat om 25 plekken, met ruimte voor ecolodges, tenten en campers. Alles wat gebouwd wordt, moet afbreekbaar zijn. De camping zal heel het jaar open zijn, maar in de winter wel alleen op aanvraag. De camping komt te liggen op het terrein van de Twiske Haven, in de gemeente Oostzaan. Alle opbrengsten gaan naar Twiske Haven. "De ondernemer gaat hier investeren en dat moet ook geld opleveren," aldus Rood.

Nu mag niemand overnachten in Het Twiske, zegt José Berkhof van Platform Twiske Geen Pretpark. Het college van de gemeente Oostzaan, gevormd door GroenLinks en de VVD, kan deze regels veranderen. Een woordvoerder laat weten dat Oostzaan positief tegenover de plannen staat.

In strijd met het beleid, vindt Berkhof: "Als hier het bestemmingsplan verandert, is het hek van de dam. Die festivals rijzen ook helemaal de pan uit. Straks mogen mensen daar ook overnachten."

Ook bestaat er vrees dat het natuurgebied beschadigd raakt. Mark Kuiper van Natuurbeleven heeft daar onderzoek naar gedaan. "Het enige waar op gelet moet worden, is dat er geen licht op het water schijnt," zegt hij. "Dit kan voor meervleermuizen problematisch zijn."

Bezwaar
Volgens Oliver Tan van Stichting Hart voor Het Twiske is het onderzoek niet voldoende. "Wij denken dat de provincie geen vergunning gaat verlenen. En wanneer ze gaan toetsen of het de natuur schaadt, willen wij de onderbouwende stukken zien. Misschien maken we bezwaar."

Donderdagmiddag vergadert recreatieschap Twiske-Waterland. Hier zullen de natuurorganisaties hun bezwaren indienen. Op 25 maart beslist gemeente Oostzaan definitief of het bestemmingsplan wordt aangepast. Daarna kunnen de officiële papieren worden ingediend door Twiske Haven. Dan moet ook de provincie, Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord, toetsen wat de gevolgen voor het natuurgebied zijn.

null Beeld Jet de Nies
Beeld Jet de Nies
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden