Schuim

Camping-Frans en 44 flessen wijn

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Diner Union des Grands Crus Classés de Bordeaux.

Xavier Kat (Wijnkoperij Okhuysen) en Olivier Bernard, van Domaine de Chevalier én president van de Union des Grands Crus Classés de Bordeaux. Beeld Schuim

Maandag 5 februari is een belangrijke dag. In wijnland dan. Voor een hoop mensen is het een doodgewone maandag, of best een beroerde, iets te guur namelijk.

Maar niet als je van bordeaux houdt en daar ook heel graag over praat. Deze maandag strijkt de Union des Grands Crus Classés de Bordeaux neer in Amsterdam. Ze zijn hier om de topoogst van 2015 te proeven.

Ik ben van harte welkom op het diner na afloop en krijg een opsomming van disgenoten met namen van wijnhuizen en titels, waarvan ik alleen château kan thuisbrengen.

Ik meld me bij restaurant De Klepel. Ik spreek alleen camping-Frans en weet he-le-maal niets van wijn, maar deze mensen hebben net tweeënhalf uur proeverij achter de rug.

Moet goed komen.

De bar zit al vol met goedlachse mannen. Aan het bier nota bene. Wat zullen we nu krijgen, heren?

"We komen net van de proeverij. We moeten blussen."

Aan het woord is Hub. J. Harmeling, grand maître van de Commanderie de Bordeaux. "Ik kan het nog chiquer maker. De Commanderie de Bordeaux de Pays Bas. We gedragen ons als ambassadeurs."

Dat komt er, samengevat, op neer dat ze bordeaux promoten en ook heel veel drinken. Eén keer per jaar komen enkele grote wijnhuizen naar Nederland met een anker voor de Commanderie en haar relaties.

Een anker?

Harmeling: "Een anker is 44 flessen. Meestal zijn twee ankers nodig."

Dit kon wel eens een zware avond worden.

Ik schuif aan tafel aan bij Xavier Kat, wijnimporteur en gastheer van de avond, en ook Allison Poher. Haar château, Phélan Ségur in het noorden van de Médoc, is onlangs verkocht. Voor meer dan 150 miljoen euro, maar daar praat ze liever niet over.

Er komen vier glazen op tafel, in elk een klein slokje Phélan Ségur. Moeten wij werkelijk alle vier voorproeven nu? Dus ik ook? In dit gezelschap?

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Ik schud en ruik en schommel met dat glas dat het een aard heeft, neem een slok en kijk naar het plafond alsof ik alle provincies van Frankrijk aan het opsommen ben.

Even overweeg ik de fles terug te sturen, gewoon, om af te vinken, maar laat ik me gedragen.

Erg lekker, madame.

Poher: "Heel elegant. Dat is onze signature."

Het is tijd voor de speeches. De omzet van bordeaux in Nederland is afgelopen jaar twaalf procent gegroeid - uniek in Europa.

Unionpresident Olivier Bernard: "En volgend jaar moet de opzet nóg meer groeien! En daar beginnen we vanavond mee!"

Ik kan dat laatste niet met cijfers onderbouwen, maar geloven doe ik het blind.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Diner Union des Grands Crus Classés de Bordeaux
Waar De Klepel, Prinsenstraat
Wie Olivier Bernard, Xavier Kat, David Bolomey, Alexander van Beek, Allison Poher, Margot Los
Wanneer maandag 5 februari, 21.00 tot 23.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans is normaal van het type huiswijn-is-prima-joh

Hub J. Harmelink en André Olijslager van de Commanderie de Bordeaux de Pays Bas worden soms uitgenodigd bij de grote chateau's. 'En dan voelen wij ons gevlijd.' Beeld Schuim
Margot Los (De Klepel) en importeur David Bolomey: 'Je hebt mijn wijnen vast gedronken, alleen weet je het niet. Ga je wel eens naar een beetje leuk restaurant?' Beeld Schuim
Alexander van Beek (Château Giscours) en Ronald de Groot, hoofdredacteur van Perswijn, maar wel in een Oostenrijks jasje. 'Welnee, het is gewoon een mooi motief.' Beeld Schuim
Allison Poher, erfgename van Château Phélan Ségur en nu actief marathonloopster. Beeld Schuim
Advocaat ('En wijnvriend!') Marc van Campen en advocaat Ingmar Wassenaar. 'Lynch Bages! Uit 1985! Dat is pas een mooie wijn.' Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden