Plus

Camping Bakkum: rust, ruimte en ruzie over veryupping

De lentekriebels slaan weer toe bij de kampeerders van Bakkum. Monter bouwen ze de zomerhuisjes in de duinen weer op. Maar ook de ruzie is weer terug over veryupping en over wie de baas is.

Jobien Monster: 'De camping staat in de duinen, een park. Dat is publiek bezit.' Beeld Dingena Mol
Jobien Monster: 'De camping staat in de duinen, een park. Dat is publiek bezit.'Beeld Dingena Mol

Trekkers rijden met caravans en opgeklapte zomerhuisjes over het terrein. Ze laten diepe groeven achter in het duinzand. De lentezon duwt de voorjaarskou opzij, terwijl Jontie Mieremet (44) van de Hoofddorppleinbuurt in Amsterdam met trekkarretjes zijn laatste spullen uit de container naar zijn zomerhuisje brengt.

Zijn vrouw Wineke Mieremet-Baaijens (41) kan door pijn in haar rug nauwelijks staan - gevolg van de sjouwpartijen bij het opbouwen van hun huisje. Maar ze vinden het er heerlijk. Voor hun kinderen is het een eldorado. Alles wordt door aardig personeel onderhouden. Het sanitair is goed.

Dat het op de camping gonst van de kritiek op het commerciële beleid is hem niet ontgaan. "Wij hebben veel meegekregen van de reuring," zegt Mieremet. "Wij zien hoge tarieven en overnamekosten die bij verkoop worden betaald. Door de stijging van de grond- en vastgoedprijzen vonden mensen dat normaal." Vroeger maakte hij in de winter gebruik van een platte kar om het huisje naar de boer te brengen. Dat kostte 300 euro. Tegenwoordig huurt hij een zeecontainer voor 800 euro.

Zelf wordt het gezin Mieremet nauwelijks geraakt door hogere prijzen. "Wij kochten ons huisje vijf jaar geleden van een vriend die het had gekocht in de jaren dat de overnameprijzen niet hoog waren. We betaalden 6000 euro sleutelgeld. We kunnen ook het stageld, waarvan ik niet eens weet hoe hoog het is, goed betalen. Maar ik weet wel dat tarieven omhoog vliegen." Dan gaat het ook om parkeren en allerlei administratiekosten. "Voor mensen met een krappe portemonnee is het niet te doen."

Aan de kant gezet
Terwijl enthousiaste kampeerders hun eerste kopje koffie in de lentezon drinken, vergaderen kritische medecampinggasten in Amsterdam in De Balie over de vraag hoe ze de 'vercommercialisering' van de camping moeten tegengegaan. Ze overwegen zelfs een rechtszaak.

Op de camping is verderop Maria Hoo (70) uit Den Bosch in de weer met een hark. Ze toont haar hele caravan met voortent, inclusief haar minialtaar met Boeddhabeeldjes en familie­foto's. "Normaal heeft iedereen hier direct koffie te pakken," zegt Maria. "Zo zijn wij in Den Bosch!"

€15.000: Onder de overschrijfregeling betaalden nieuwe huurders tot 15.000 euro ‘sleutelgeld’ aan de voorganger. Afschaffen ervan dupeerde de huurders die dit net hadden betaald.

€2300: De seizoenstarieven voor kampeerders op Bakkum verdubbelden sinds de renovatie in 2004 euro tot gemiddeld 2300 euro.

Jontie Mieremet bouwt zijn huisje op. 'Voor mensen met een krappe portemonnee is het niet te doen.` Beeld Dingena Mol
Jontie Mieremet bouwt zijn huisje op. 'Voor mensen met een krappe portemonnee is het niet te doen.`Beeld Dingena Mol

Ze staat al sinds 1992 met haar man Jimmy Hoo (68) op de camping en kan het er goed vinden met de Amsterdammers. Ook Maria vindt de sfeer op de camping verzakelijkt. "Vroeger deden we alles samen. Mijn man is goed met zijn handjes en vormde, met tientallen vrijwilligers, de technische dienst. Inmiddels heeft alleen mijn man zijn baantje nog en moesten anderen vertrekken."

Volgens de camping mocht de opzet met vrijwilligers wettelijk niet meer, omdat het om commerciële werkzaamheden gaat. Maria vindt het verdrietig voor wie aan de kant is gezet. Zo gaat het volgens haar met alles. De kampeerders hebben niets te vertellen.

'Ons Bakkum', ooit een goedkoop buiten voor Jordanezen die de stad ontvluchtten, is volgens velen Ons Bakkum niet meer. De camping, die in 2014 het honderdjarig bestaan vierde, draait om commercie. Maria gaat er geen stennis om schoppen. "Het zal onze tijd wel duren."

Aan de buitenkant van het terrein staan nieuwe luxe huisjes met goede wifi die voor prijzen tot 1260 euro per week verhuurd worden en in de winter mogen blijven staan. Sommigen zien deze glamping als bewijs voor de veryupping.

Wc-juffrouw
Terwijl tractoren langsdenderen, zijn ook juriste Jobien Monster en haar vader Nol aangekomen. Ze bouwen een klassiek huisje op, dat bekendstaat als het oudste huisje van Bakkum. Monster beraadt zich op een juridische zaak over de vraag van wie de camping is. "De camping staat in de duinen, een park. Dat is publiek bezit. De grond is van de provincie. Die heeft het beheer uitgegeven aan drinkwater­bedrijf PWN, die de exploitatie via een concessie overdeed aan Kennemer Duincamping Bakkum BV."

Maria Hoo. 'Vroeger deden we alles samen.' Beeld Dingena Mol
Maria Hoo. 'Vroeger deden we alles samen.'Beeld Dingena Mol

Die concessie geldt volgens haar slechts in de periode die nodig is om de investering terug te verdienen. Daarna is publieke aanbesteding verplicht. Monster: "Zie de beheerders als de wc-juffrouw op het CS. Zij is niet de baas van het station."

Volgens Monster zijn de kampeerders ten onrechte buitenspel gezet. "Net als bij woningcorporaties moet er gezien de historie van de camping inspraak en medezeggenschap zijn."

Ze vraagt zich af waarom de camping zo veel mogelijk geld moet verdienen. Monster hoopt dat de camping, PWN en de provincie inzien dat een betere relatie met kampeerders voor iedereen winst is. In het verleden kregen klagende kampeerders geen nieuw contract aangeboden. Dat gebeurde in 2010 bij drie kampeerders.

Een van hen verzette zich, waarna de rechtbank Haarlem de camping in het gelijk stelde. "Dat is pittig!" zegt Monster. Maar volgens haar is het sentiment nu anders en tellen goed bestuur en consumentenbescherming meer. Ze durft een nieuwe zaak wel aan.

Het glampingdeel is bijna klaar Beeld Dingena Mol
Het glampingdeel is bijna klaarBeeld Dingena Mol

'Ook tevredenheid'
Directeur Willemieke de Waal en beheerder
Peter Ramp van Kennemer Duincamping Bakkum BV zeggen dat zij de camping, die ooit verlieslatend was, vanaf 2012 als bedrijf runnen en hebben geprofessionaliseerd. De tarieven zijn geharmoniseerd, aangepast aan de markt. Maar de seizoensprijzen liggen niet boven die van andere campings.

De aanhoudende kritiek op 'veryupping' komt volgens hen van een groep die 40 van de 1800 kampeerplekken vertegenwoordigt. "Wij spreken ook klanten die tevreden zijn," zegt Ramp. Wel erkent De Waal fouten, zoals het abrupt afschaffen van de overschrijfregeling, waardoor kampeerders die sleutelgeld betaalden, hun geld kwijtraken. "Maar wij hebben ons beleid bijgesteld en gezorgd voor een overgangstermijn."

Vier twistappels
De vier geschilpunten tussen kampeerders en Duincamping Bakkum:
- De hoogte van de seizoenstarieven. Die verdubbelden sinds de renovatie in 2004 tot gemiddeld 2300 euro. Ze stijgen dit jaar 5,1 procent.

- Het stoppen van de overschrijfregeling waarbij nieuwe kampeerders tot 15.000 euro sleutelgeld betaalden. Wie dit het laatst deed, heeft verlies. Pleidooi is de overgangs­regeling tot na 2020 te verlengen. De Geschillencommissie Recreatie oordeelt daar binnenkort over.

- De eis het terrein na elk seizoen leeg te ruimen. Stacaravaneigenaren zeggen dat het verrijden met trekkers duur is en veel stukmaakt. De beheerders zeggen echter dat het leegmaken elke winter absoluut nodig is voor natuurherstel.

- De zeggenschap over de camping. Die ligt volgens de camping bij het bedrijf. De critici stellen dat de camping op publiek terrein ligt en eisen inspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden