Campagneteam Obama is stilletjes aan begonnen

Er is bijna niets van te merken, maar de Amerikaanse president Barack Obama is al uit de startblokken geschoten voor zijn herverkiezing.

ANP/Redactie
Barack Obama gisteren bij een brandweerkazerne, tijdens een driedaagse bustour. Beeld getty
Barack Obama gisteren bij een brandweerkazerne, tijdens een driedaagse bustour.Beeld getty

In het centrum van zijn thuisstad Chicago heeft Obama's campagneteam een grote ruimte betrokken, twee keer zo groot als die voor de presidentsverkiezingen van 2008. Het team van circa 200 jonge strategen, webdesigners, fondsenwervers en andere medewerkers is volop aan het werk.

Gekleed in spijkerbroek en T-shirt proberen ze kiezers te winnen voor de verkiezingen in november 2012. 'Ik werkte hiervoor bij startende bedrijven. Net als de meeste mensen hier', vertelt Harper Reed (33), de IT-manager van het team. Aan geld geen gebrek, want met geld inzamelen ligt de Democraat Obama ver vooruit op zijn Republikeinse tegenstrevers. Tussen juli en september kreeg hij 70 miljoen dollar (ruim 50 miljoen euro): meer dan alle Republikeinse kandidaten tezamen.

Onvoordelig in peilingen

Maar er is nog een lange weg te gaan. In de peiling staat de eerste zwarte president van de VS er ronduit slecht voor. Zijn tegenstrever Mitt Romney zou hem verslaan, als die de Republikeinse voorverkiezingen wint. De kwakkelende economie en de hoge werkloosheid doen Obama's kansen weinig goed.

Focus op jongeren
Obama's campagneteam richt zich vooral op jongeren en belangrijke groepen die in 2008 op hem stemden. 'Maar de kiezers uit zijn coalitie uit 2008 blijven weglopen. De animo onder Democraten heeft nieuwe dieptepunten bereikt', zegt Kirsten Kukowski, woordvoerder van het rivaliserende Republikeinse Nationale Comité. 'De jeugd wordt harder geraakt door de economische problemen dan anderen, dus Obama moet veel werk verzetten om jongeren enthousiast te maken om voor hem te stemmen of campagne te voeren.'

Obama probeert dat aan te pakken door kantoren te openen in alle 50 Amerikaanse staten. Zo wil hij opzettelijk afstand nemen van Washington, om beter contact te leggen met de kiezers. 'Je krijgt zo een goed gevoel van wat er doorkomt en wat niet', vindt Ben LaBolt, woordvoerder van Obama's campagneteam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden