Campagnespotjes: Samsom introduceert de Amerikaanse 'family man'

Bijna alle lijsten en verkiezingsprogramma's zijn bekend, de meeste partijen hebben congres gehouden. De campagne kan beginnen. En met de campagne komen de slogans, posters en tv-spotjes. Vorige week presenteerde de PvdA haar spotje: Diederik Samsom aan de keukentafel met zijn vrouw en twee jonge kinderen. Het filmpje doet Amerikaans aan.

Samsoms dochter van 10 heeft een handicap waardoor alles een stuk minder snel gaat. Het motiveert Samsom om zich sterk te maken voor de toekomst: 'De volgende generatie heeft voor mij twee heel concrete gezichtjes'. Samsoms filmpje doet denken aan de Amerikaanse campagnes waarin het imago van family man/woman onontbeerlijk is voor eenieder die een serieuze gooi wil doen naar de macht.

In Nederland is het nieuw. Politici praten niet over hun gezin, of alleen als reden om de politiek te verlaten (om meer tijd te hebben voor het gezin; Wouter Bos, Camiel Eurlings). Samsom gooit de luiken open, al is het op een zeer gecontroleerde manier. Hij spreekt over zijn kinderen en vrouw. Zij komen vooralsnog niet aan het woord. Het eerste familie-interview bij Paul de Leeuw moet nog plaatsvinden.

Als pionier is Samsom nog vrij braaf. Zijn familie figureert, maar speelt geen hoofdrol in het filmpje. Het is nog steeds de PvdA-leider die PvdA-leuzen voordraagt. Nog heel anders dan een spot van de voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Rick Santorum. De conservatieve christen heeft, net als Samsom, een gehandicapte dochter. Maar in plaats van één zin aan haar te wijden, beschrijft hij haar gehele dramatische levensloop.

Ook het CDA, de partij die zich van oudsher presenteert als familiepartij, gebruikt het thema in de campagnespot. Maar in plaats van het gezin van lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma prominent in beeld te brengen, wordt er alleen naar gehint. Na een fietstocht door de polder komt Van Haersma Buma thuis en dekt de ontbijttafel (vier borden, een koelkast behangen met foto's en tekeningen, een mandje met vier boterhammen). Na een kop koffie vertrekt hij naar zijn werk.

De SP toonde in een van de eerste spotjes van dit campagneseizoen een jongetje dat het zoutvaatje steelt van kok Emile Roemer. Je zou kunnen vermoeden dat het om het zoontje van Roemer gaat, die net zo'n goeige kwajongen lijkt te zijn als zijn vader. Maar alleen de schijn wordt gewekt, Roemer heeft in werkelijkheid twee dochters. Het gezinsgevoel is dan ook niet meer dan een knipoog in het filmpje, verre van de bombast zoals we dat kennen van de Amerikanen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden