Campagne voor allochtone niet-stemmers valt slecht bij oppositie

De plannen van de gemeente om allochtone kiezers aan te moedigen naar de stembus te gaan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart, stuiten op verzet van de oppositie. De benoeming van een campagneleider met een lang PvdA-verleden wordt onhandig genoemd.

Maarten van Dun
null Beeld anp
Beeld anp

De gemeente heeft op verzoek van de gemeenteraad 400.000 euro vrijgemaakt voor de zogenaamde 'campagne opkomstbevordering.' De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen is laag in Amsterdam: rond de vijftig procent. Dit jaar wil de gemeente minimaal 65 procent halen.

De gemeente wil jongeren en Turkse, Marokkaanse en 'Afro-Caribische' Amsterdammers actief aansporen te gaan stemmen. Met 'een specifieke aanpak voor specifieke doelgroepen,' zo schrijft Van der Laan in een voortgangsbrief aan de gemeenteraad.

De ambtenaar die leiding moet geven aan de campagne is Laila Frank, oud-campagnemedewerker van de Partij van de Arbeid en tot voor kort politiek assistent van PvdA-wethouder Freek Ossel. Dat is saillant: de PvdA was bij eerdere verkiezingen de grootste onder de doelgroepen die nu naar de stembus worden gecoacht.

Oppositiepartijen D66 en CDA vinden dat het geld van de gemeente zou moeten worden gebruikt om alle Amsterdammers aan te moedigen te gaan stemmen, en niet specifiek allochtonen. Ook de SP is niet overtuigd.

D66
Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66, zal morgen tijdens de raadsvergadering eisen dat het plan wordt aangepast. 'Zo wek je de schijn van belangenverstrengeling: de campagne richt zich op de stadsdelen waar de PvdA vaak de grootste is. Het geld van de gemeente moet worden gebruikt om alle Amsterdammers te bereiken, niet alleen allochtonen.'

CDA
Fractievoorzitter van het CDA Marijke Shahsavari gaat nog een stapje verder: 'Als dit wordt doorgezet kunnen de uitslagen van de verkiezingen worden beïnvloed. Als één etnische groep plotseling massaal zou gaan stemmen is de verkiezing geen afspiegeling van de samenleving meer.' Shahsavari vindt het bovendien principieel verkeerd om mensen op basis van hun afkomst aan te spreken.

SP
Fractievoorzitter Laurens Ivens van de SP oordeelt minder scherp: 'Het zou zonde zijn als deze campagne zich alleen op allochtonen richt. Ook in achterstandswijken wonen veel niet-stemmers, allochtoon én autochtoon. De campagne moet neutraal zijn. De paar A4-tjes die de burgemeester nu over het plan heeft geschreven, hebben mij nog niet gerustgesteld.'

Alle fractievoorzitters benadrukken dat zij niet twijfelen aan de integriteit van Frank, ondanks haar lange betrokkenheid bij de PvdA. Frank en de burgemeester waren niet bereikbaar voor commentaar.

Surinamers
Uit onderzoek van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies blijkt dat veel niet-stemmers een migrantenachtergrond hebben. Volgens co-directeur Floris Vermeulen maken met name Surinamers minder vaak de gang naar de stembus. Ongeveer een kwart van hen brengt een stem uit.

Ook de politieke participatie van Marokkanen en Turken loopt achter: respectievelijk veertig en 46 procent van hen stemt.

'Met name in Amsterdam Zuidoost en Nieuw-west is de opkomst opvallend laag,' aldus Vermeulen. 'Sociaal-economische omstandigheden zijn de oorzaak van lage politieke participatie. Dat loopt wel degelijk langs etnische lijnen. Als je je in zo'n campagne op migranten richt, bereik je het grootste gedeelte van de niet-stemmers.'

Vermeulen benadrukt dat het Instituut voor Migratie en Etnische Studies niet betrokken is bij de uitvoering van de plannen van de gemeente, zoals eerder door verschillende media werd gemeld.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden