Campagne veiliger eten

Tips voor in de keuken, maar ook om veilig te barbecueën moeten het aantal voedselinfecties terugdringen. Foto GPD/Karel de Vos Beeld
Tips voor in de keuken, maar ook om veilig te barbecueën moeten het aantal voedselinfecties terugdringen. Foto GPD/Karel de Vos

DEN HAAG - Tussen de 300.000 en 750.000 Nederlanders per jaar lopen een voedselinfectie op. Dat blijkt uit een telling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De meeste voedselinfecties, met als gevolg vaak braken of hevige diarree, komen in de zomer voor, doordat ziekteverwekkers door de hogere temperaturen sneller in aantal toenemen.

Het RIVM, de GGD's, het Voedingscentrum en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) begonnen daarom vandaag een voorlichtingscampagne met als motto 'Wat je moet weten, om veilig te eten'.

Meestal gaat een voedselinfectie vanzelf over, maar voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kan een dergelijke ziekte ernstige gevolgen hebben. ''Zij hebben een andere vochthuishouding en raken sneller uitgedroogd. Sommigen hebben al na 24 uur uitdrogingsverschijnselen,'' legt Desiree Beaujean van het RIVM uit.

Voedselinfecties worden veroorzaakt door virussen en bacteriën die men binnen krijgt door het eten en drinken van besmette voedingsmiddelen. In de campagne wordt de nadruk gelegd op een schone keuken en schone handen. Ook het scheiden van voedsel tijdens het koken krijgt aandacht. Uit onderzoek blijkt dat veel infecties worden veroorzaakt door met één mes op één snijplank zowel rauw vlees of rauwe vis als groenten te snijden.

De organisaties adviseren verder om producten die gekoeld moeten blijven, zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast te zetten. Tijdens het barbecueën mogen vlees en salades niet in de zon of in de buitenlucht op tafel worden gezet; die moeten in de koelkast bewaard blijven. En vooral vlees, vis en schelpdieren moeten goed worden verhit. Beaujean: ''Het lijken simpele tips. Maar in de praktijk gaat het vaak mis, anders zouden er niet zoveel voedselinfecties zijn. Het gaat snel verkeerd in de keuken. Bacteriën zie je immers niet.''

Het aantal meldingen bij de VWA van ernstige infecties nam vorig toe tot 621. In 2006 waren dat er nog 530. Het aantal meldingen van artsen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleef in 2007 met 44 uitbraken in ziekenhuizen en zorginstellingen ongeveer gelijk.

De meldingen geven echter bij lange na geen compleet beeld, aldus het RIVM. Verreweg de meeste infecties worden niet gemeld. Het instituut schat het daadwerkelijke aantal infecties op enkele honderdduizenden per jaar. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden