Campagne tegen zelfmoord van start: De vraag van je leven

Gemiddeld plegen vijf Nederlanders per dag zelfmoord. In een poging het aantal suïcides terug te dringen is onlineplatform 113 dinsdag een landelijke campagne gestart.

Dagelijks plegen vijf mensen in Nederland zelfmoordBeeld Platform 113

Door zelfmoordgedachten bespreekbaar te maken voelen mensen zich gehoord en is de kans kleiner dat ze uit het leven stappen, zo is de gedachte van platform 113.

Het initiatief van psychiater Jan Mokkenstorm, gefinancierd door het ministerie van VWS, wil het onderwerp bespreekbaar maken. Mensen met zelfmoordgedachten gaan minder snel over tot handelen als ze erover kunnen spreken. Daarom spoort de radio-, televisie- en onlinecampagne aan tot gespreksopeningen met mensen die zich ongelukkig voelen.

Tips

Daarbij horen ook tips. Een vraag als 'Denk je weleens: van mij hoeft het niet meer' is bijvoorbeeld uitnodigender dan de vraag 'Je gaat toch geen domme dingen doen?' De campagne 'De vraag van je leven' richt zich tot iedereen in Nederland, van hulpverlener tot buurman en familielid.

"Mensen die zelfmoord plegen doen dat meestal omdat hun problemen zo groot zijn dat ze niet meer verder willen leven, niet omdat ze per se dood willen," aldus een voorlichter. Door het taboe te bespreken voelen mensen zich eerder gehoord en wordt de kans op zelfmoord mogelijk kleiner.

Ongeveer de helft van de mensen die zelfmoord plegen is in behandeling van een professionele hulpverlener, maar volgens Mokkenstorm wordt het onderwerp in de spreekkamer ook niet altijd besproken.

Aantal meldingen

De organisatie, die zetelt in Amsterdam en samenwerkt met de Vrije Universiteit (VU), werkt met vrijwilligers en professionals. De aftrap van de campagne leidde vandaag al tot een verdrievoudiging van het aantal meldingen; van 50 contactverzoeken naar 150.

Het succes van de campagne wordt in eerste instantie afgemeten aan het aantal meldingen dat 113 binnenkrijgt. Ook hoopt 113 dat de campagne uiteindelijk resulteert in een daling van het landelijke suïcidecijfer.

Cijfers van het CBS tonen een stijging van het aantal suïcides, tot 1854 in 2013. Dat is volgens World Health Organization fors minder dan in landen als Rusland en India die dubbel zoveel suïcides kennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden