Campagne tegen appen door fietsers en voetgangers
De gemeente, het GVB en de Vervoerregio Amsterdam zijn vrijdag een campagne gestart die fietsers en voetgangers moet ontmoedigen hun smartphone onderweg te gebruiken.
Het doel is om vooral jongeren ervan te overtuigen hun smartphone met rust te laten terwijl ze op de fiets zitten of ergens naartoe wandelen. Volgens de gemeente is 'bewustwording over de gevaren van telefoongebruik in het verkeer van levensbelang'.
De campagne heeft als kreet 'Superbelangrijk', en ging vrijdagochtend van start in het Vondelpark. Door de hele stad komen billboards en posters te hangen.
Appverbod
Eind vorig jaar kondigde verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen aan om met een voorstel voor een appverbod voor fietsers te komen, waar haar voorganger Melanie Schultz een jaar eerder al onderzoek naar liet doen. Het appverbod zal zeker nog een jaar op zich laten wachten; vandaar dat de overheid nu vooral op voorlichting en techniek zoals een veiligheidsapp inzet.
Onderzoek naar verkeersongevallen laat echter niet eenduidig zien dat smartphonegebruik door fietsers of voetgangers grote gevaren met zich meebrengt.
Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid meldde toch dat het 'aannemelijk' is dat appen, internetten of muziek luisteren in het verkeer risico's heeft. Ook de gemeente meent dat afleiding de oorzaak is van veel ongelukken. 'Een appje checken kost maar een seconde, maar juist die seconde wegkijken kan al fataal zijn.'
#superbelangrijk Start campagne tegen smartphonegebruik in het verkeer. Helaas heb je niet altijd en politie escorte! pic.twitter.com/tjS6BkwKUC
— Fietsen in Amsterdam (@FietsAmsterdam) 19 januari 2018