Campagne over veilig vliegen met drones van start

Een voorlichtingscampagne gaat vanaf woensdag dronegebruikers op regels wijzen. Zo wil de overheid het aantal incidenten met drones terugdringen.

Piloten zien steeds vaker drones bij Schiphol. Beeld anp
Piloten zien steeds vaker drones bij Schiphol.Beeld anp

Aanleiding voor de campagne is het grote aantal meldingen van overlast door drones. Piloten zien steeds vaker drones bij Schiphol of hoog in het luchtruim, terwijl het rond luchthavens verboden is om te vliegen met een drone.

Een maand geleden werden piloten van een KLM-toestel nog geconfronteerd met een drone die op een afstand van dertig meter passeerde. Het toestel landde zonder problemen.

Regels
Vanaf woensdag zijn er op diverse radiozenders spotjes te horen en wordt veilig vliegen met drones onder de aandacht gebracht op billboards. Ook wordt de online campagne uitgebreid, waarbij op verschillende sites informatie over de regels te vinden is.

"Mensen die met drones vliegen, moeten op de hoogte zijn van de regels en zich hier ook aan houden. Deze campagne is gericht op een breed publiek zodat iedere dronevlieger weet hoe hoog en waar er gevlogen mag worden. En dat is dus niét in de buurt van de luchthavens," aldus staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu.

Dijksma gaat nog voor het einde van dit jaar de maximale vlieghoogte terugschroeven, van 120 naar 50 meter. Vanaf dat moment mogen drones bovendien niet verder dan 100 meter horizontaal van de gebruiker vliegen.

De staatssecretaris kondigde eind april al aan dat zij gaat kijken of de straffen voor overtredingen met recreatieve drones hoog genoeg zijn. Ze gaat daarvoor overleggen met het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden