Plus

Camilla Läckberg: 'Ik schrijf altijd graag over verlies'

In Heks, de nieuwste thriller van de Zweedse Camilla Läckberg (43), komen actuele thema's aan bod, zoals de vluchtelingenkwestie, maar ook historische heksenvervolgingen. En natuurlijk zijn er parallellen.

Camilla Läckberg: 'Als ik schrijf, gooi ik al mijn angsten eruit'Beeld Magnus Ragnvid

het misdaadmysterie barst Heks van de verschillende thema's. Heksenvervolgingen, de vluchtelingenkwestie, aanslagen op school, kindermisdaad: Läckberg combineerde het allemaal. Het gevolg is dat de bladzijden bezaaid zijn met moord en doodslag.

"Voor mij is dat therapeutisch," vertelt Läckberg in het Ambassade Hotel in Amsterdam. "Als ik schrijf, gooi ik al mijn angsten eruit. Ik heb zelf kinderen, maar schrijf vaak over kinderen die vermoord worden of gewond raken. De enige manier om mijn angst dat mijn kinderen iets overkomt tegen te gaan, is door er steeds opnieuw over te schrijven. Daarbij schrijf ik graag over verlies omdat daar zoveel gevoelens bij los komen. Voor een schrijver is dat een goudmijn."

Persoonlijke interesse
Ook kent het boek een hele reeks personages. Erica en Patrick Hed­ström zijn, zoals altijd in deze serie, die speelt in het dorp Fjällbacka, het centrale rustpunt waar alles omheen gebeurt. Daarnaast zijn er onder anderen de voor de eerste moord veroordeelde Helen en Marie, Maries getroebleerde dochter, en de vluchteling Karim. Tussendoor speelt het historische verhaal van Elin, die ervan wordt beschuldigd heks te zijn.

Läckberg stoelde het boek op ideeën die voortkomen uit persoonlijke interesse. "Het historische deel met de heksenvervolgingen was heel belangrijk," vertelt ze. "Er zijn erg beroemde zaken in het gebied, waar ik vandaan kom. Ik ben daar altijd door geïntegreerd geweest."

Ook het gegeven van kinderen die misdaden plegen, boeide Läckberg al van jongs af aan. De zaak waarbij twee Nieuw-Zeelandse tiener­meisjes in 1954 een van hun moeders vermoordden, en de daarop gebaseerde film Heavenly Creatures, was een grote inspiratie. Daarbij vormde een modernere vorm van kindermisdaad, schoolaanslagen, ook een belangrijk onderdeel van Heks.

Geen slechte mensen
"Ik was geïnteresseerd in wat een persoon drijft om tot het extreme te gaan. Het is over komen waaien uit Amerika; mensen kunnen zich laten inspireren door goede dingen, maar ook door slechte. Met mijn boek wil ik laten zien dat dit soort gebeurtenissen voortkomt uit pijn. De personages in mijn boek zijn geen slechte mensen."

Op de achtergrond is bovendien de vluchtelingenkwestie aanwezig. De Syrische vluchteling Karim is een centraal personage. Hij wordt beschuldigd van de moord op het kleine meisje terwijl hij zijn weg probeert te vinden in Zweden.

"De vluchtelingenkwestie is het meest belangrijke thema waar we het met zijn allen over moeten hebben," vindt Läckberg." Ik vind het eng wat er momenteel gebeurt. We moeten onszelf eraan herinneren dat vluchtelingen echte mensen zijn. Ik vind bovendien dat men een kort geheugen heeft."

Potentiële terroristen
"De dingen die sommigen nu zeggen over moslims, werden ooit gezegd over Joden. De 'vijand' is alleen veranderd. Veel mensen zien het als een wij-zijsituatie, waarbij vluchtelingen allemaal als potentiële terroristen en verkrachters worden beschouwd. Maar het zijn mensen die alles achter hebben moeten laten. De meeste vluchtelingen werken hard om zich aan te passen."

Dit weet Läckberg deels uit eigen ervaring. Toen ze zestien was adopteerden haar ouders een jongen die vluchtte uit Roemenië. "In Zweden heb ik hier niet veel over gepraat, omdat ik niet wil dat mensen denken dat ik mijn broer gebruik als onderwerp voor debat."

"Ik en mijn familie hadden veel vrienden in de vluchtelingengemeenschap. Ik leerde dus dat het gewoon mensen waren die niet anders zijn." Het is Läckberg er niet om te doen al haar lezers te overtuigen. "Als ik ook maar één persoon laat denken: misschien is het niet zo zwart-wit, dan is dat winst."

Maar het overbrengen van een boodschap heeft voor Läckberg geen prioriteit. "Ik wil mijn lezers vooral entertainen, ze een paar uur uit hun eigen leven halen. Ik wil dat wat ik schrijf mensen raakt: dat ze huilen, lachen en boos worden. Als ik berichten van lezers krijg waarin ze dat schrijven, vind ik dat heerlijk. Een goed verhaal staat op de eerste plaats; pas daarna wil ik dat mensen even stilstaan en over dingen nadenken."

Lees de recensie: Heks is niet zomaar een 'lekkere' thriller (****)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden