Plus

Camilla Dreef gaat naar Ikea om vogels te spotten

De Vogelbescherming heeft Camilla Dreef uitgeroepen tot ambassadeur. De 27-jarige bioloog heeft een zwak voor lepelaars.

Patrick Meershoek
Camilla Dreef in de vogelhut aan de Holendrechterweg in Ouderkerk Beeld Charlotte Odijk
Camilla Dreef in de vogelhut aan de Holendrechterweg in OuderkerkBeeld Charlotte Odijk

Een Vogelambassadeur moet prioriteiten stellen. Het duurt even voor Camilla Dreef antwoord geeft op een vraag over haar recente ­benoeming tot uithangbord van de Vogel­bescherming.

Ze lijkt na te denken, maar even later zegt ze met een tevreden lach op haar gezicht dat ze zojuist haar eerste grutto van het jaar heeft gehoord. Een IJslandse grutto, zegt ze na een snelle blik door de meegenomen telescoop, herkenbaar aan de baksteenrode borst.

"Die zijn op doorreis. Ze blijven hier een tijdje hangen om op krachten te komen en trekken dan nog helemaal door naar IJsland."

De leukste maanden
Het interview wordt onderbroken om vanuit de vogelhut aan de Holendrechterweg in Ouderkerk aan de Amstel het ondergelopen weiland van boer Jan Geijsel af te turen. Het Landje van Geijsel, zoals het trekvogelreservaat in kringen van vogelaars wordt genoemd, doet in de eerste maanden van het jaar dienst als internationale luchthaven, waar het een komen en gaan is van vele duizenden vogels op doortocht.

Grutto's, wulpen, kieviten, scholeksters, smienten, wintertalingen, krakeenden: er komt van alles voorbij.

Dreef strijkt elke twee weken wel even neer in Ouderkerk om een kijkje te nemen. Op pad gaat ze nu zo'n beetje elke dag, met haar telescoop en een boekje om de belangrijkste waarnemingen vast te leggen.

"Voor vogelaars zijn dit de leukste maanden van het jaar. Alles is in beweging. De standvogels treffen al volop voorbereidingen voor het nieuwe broedseizoen en de trekvogels komen voorbij. Er valt ontzettend veel te zien en te beleven. Als ik een paar dagen thuis achter de computer zit te werken, word ik onrustig. Dan ben ik bang dat ik iets mis."

Buiten spelen voor professionals, noemt Dreef haar werk. Het ambassadeurschap voor de Vogelbescherming is slechts een van de klussen die zij als zelfstandig ondernemer uitvoert. Ze levert ook bijdragen aan het lifestyletelevisieprogramma BinnensteBuiten van KRO-NCRV en maakt sinds kort een vlog over het Haringvliet in Zuid-Holland.

"Volgend jaar worden de sluizen op een kier gezet om zout water binnen te laten. Ik mag met mijn videoverslag de komende jaren de gevolgen voor de natuur in beeld brengen. Echt een fantastische klus."

Nachtegaal in de duinen
Een vliegende start voor een bioloog die vijf jaar geleden, zoals ze zelf zegt, als vogelaar van toeten noch blazen wist. "Als bachelor heb ik op Texel onderzoek gedaan naar meeuwen, maar als ik over de Berlagebrug fietste, kon ik de verschillende soorten niet uit elkaar houden. Tijdens een verblijf op Schiermonnikoog in 2013 ben ik mij pas echt in vogels gaan verdiepen. We gingen 's avonds vaak op pad om naar een jagende velduil te kijken en de nachtegaal te horen zingen in de duinen. Die ervaring maakte iets los in mij. Vanaf dat moment was ik gegrepen."

Op Texel deed Dreef onderzoek naar de lepelaarkolonie. Een aantal mannen en vrouwen werd gezenderd, zodat al hun bewegingen konden worden gevolgd.

"Het leverde interessante informatie op. Bij lepelaars is het zo geregeld dat de mannen overdag op het nest zitten en de vrouwen 's nachts. Wat we niet wisten, was dat de mannen 's nachts helemaal naar het vasteland vlogen om op het Lauwersmeer te foerageren. De vrouwen bleven op het wad. Het bleek dat de mannen er een zoet dieet op nahouden en de vrouwen een zout dieet."

Wereldrecord
Over foeragerende mannen gesproken: de partner van Dreef, vogelaar Arjan Dwarshuis, keerde begin dit jaar terug van een wereldreis van een jaar, waarin hij met 6833 waargenomen soorten het wereldrecord vogelspotten op zijn naam zette. "Arjan is een echte soortenjager," zegt Dreef.

"Hij springt rustig in de auto om ergens in Duitsland een zeldzame ivoormeeuw te kunnen zien. Ik houd zelf meer van de gedragingen van de vogel, en dat mag ook een heel alledaagse soort zijn. Als ik de eerste merel hoor zingen, noteer ik dat ook in mijn boekje."

Aan haar onderzoek op Texel heeft Dreef een zwak overgehouden voor de lepelaar. "Er zit nu een kleine kolonie in Haarlem, net achter de Ikea. Heel bijzonder. Daar ben ik nu vaak te vinden om te kijken hoe het met de nesten gaat."

Een vervelende vogel kan ze niet noemen. "Nou ja, misschien de halsbandparkiet. Het zijn prachtige vogels, echte acrobaten, maar ze maken een hoop lawaai en vreten al het vogelvoer op van mijn balkon. Dan denk ik weleens: zeg, doe dat ergens anders."

Lees ook: Amsterdammer verbreekt wereldrecord vogels spotten

Camilla Dreef: 'Ik houd zelf van de gedragingen van de vogel, en dat mag ook een heel alledaagse soort zijn' Beeld Charlotte Odijk
Camilla Dreef: 'Ik houd zelf van de gedragingen van de vogel, en dat mag ook een heel alledaagse soort zijn'Beeld Charlotte Odijk

Partyband

Camilla Dreef groeide op in haar geboorteplaats Amstelveen en studeerde aan de UvA. Voor haar master biologie deed ze onderzoek naar de lepelaarkolonie op Schiermonnikoog.

Ze studeerde af in 2015, en was een jaar eerder al te zien als vogelaar op televisie in het EO-programma In de ban van de condor.

In 2015 begon ze aan haar eerste klus als presentatrice in het programma BinnensteBuiten. Opvallend: Dreef speelt saxofoon in de tienkoppige Amsterdamse partyband Night Flight to Rio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden