Cameron waarschuwt Schotten: 'Onafhankelijkheid wordt pijnlijk'

De Britse premier David Cameron heeft vandaag opnieuw benadrukt absoluut geen voorstander van een mogelijke afscheiding van Schotland van het Verenigd Koninkrijk te zijn. Hij waarschuwde tijdens een toespraak in de Schotse stad Aberdeen dat onafhankelijkheid 'niet een tijdelijke proef zal zijn, maar een pijnlijke scheiding zal worden'.

redactie
Cameron tijdens zijn toespraak in Aberdeen. Beeld afp
Cameron tijdens zijn toespraak in Aberdeen.Beeld afp

Donderdag stemmen de Schotten via een referendum over de mogelijke onafhankelijkheid van Schotland. Peilingen geven aan dat het spannend zal worden. Momenteel is er een kleine meerderheid voor de 'ja-stemmers'.

Cameron ziet niets in een Schots 'ja': 'Als Schotland 'ja' stemt, zal het Verenigd Koninkrijk opsplitsen en zullen wij voor altijd onze eigen wegen gaan', waarschuwde hij.

Hij probeerde ook nog mensen aan te sporen tegen onafhankelijkheid te stemmen door 'een decentralisatie van bevoegdheden' voor Schotland te beloven, mochten de Schotten besluiten deel te blijven uitmaken van het Verenigd Koninkrijk.

Ook een 'Nee' van de VS
De Amerikaanse regering respecteert de uitslag van het referendum donderdag, maar heeft het liefst dat het Verenigd Koninkrijk 'sterk, robuust en verenigd' blijft. In die bewoordingen sprak het Witte Huis vandaag zijn voorkeur uit voor een 'nee' als antwoord op de vraag of Schotland onafhankelijk moet worden.

In Noord-Amerika stellen naar schatting ruim 5 miljoen mensen dat ze Schots of van Schotse komaf zijn. Dat is bijna evenveel mensen als er in Schotland wonen (5,3 miljoen).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden