Cameron geschokt door afluisterschandaal vermist meisje

De Britse premier David Cameron is geschokt door de aantijgingen dat de Britse krant News of the World de voicemail van een vermist meisje heeft gehackt nadat ze als vermist was opgegeven.

Bob Dowler, vader van Milly, met zijn dochter Gemma. Beeld reuters
Bob Dowler, vader van Milly, met zijn dochter Gemma.Beeld reuters

'Als het waar is, is dat een werkelijk verschrikkelijke daad en een vreselijke situatie', aldus Cameron. 'Wat ik in de kranten heb gelezen is echt erg schokkend. Dat iemand dit kan doen in de wetenschap dat de politie deze persoon zoekt en probeert uit te zoeken wat er is gebeurd.'

Positie hoofdredacteur
Ed Miliband, leider van de Britse Labourpartij, gaat een stap verder door te zeggen dat hoofdredacteur Rebekah Brooks van News International haar positie zou moeten heroverwegen. Ook pleitte hij voor een openbaar onderzoek naar het schandaal. Dat meldt The Guardian.

Het afluisterschandaal verdiept zich nu wordt beweerd dat de kraak van de voicemail van het vermiste meisje mogelijk het politieonderzoek heeft bemoeilijkt. Het meisje, de 13-jarige Milly Dowler, verdween in 2002. Later bleek dat ze vermoord was door de portier van een nachtclub.

Valse hoop
De advocaat van de nabestaanden is van plan News of the World aan te klagen. Volgens Mark Lewis kregen de ouders hoop dat hun dochter nog in leven was, toen bleek dat de berichten op de voicemail van Milly waren verwijderd - vermoedelijk echter door iemand van News of the World. 'Het is tragedie op tragedie om erachter te komen dat de News of the World geen menselijkheid toonde op zo'n afgrijselijk moment', aldus Lewis. 'Het feit dat ze bereid waren op zo'n afschuwelijke manier te handelen, waardoor het politieonderzoek in gevaar werd gebracht en de ouders valse hoop kregen, is verachtelijk.'

Excuses
De uitgever van de tabloid, News International, gaf gisteren een verklaring vrij waarin het concern belooft mee te werken aan het onderzoek. News International heeft eerder al excuses aangeboden en financiële regelingen getroffen met andere slachtoffers van wie de voicemail was gekraakt.

Milly Dowler. Beeld AP
Milly Dowler.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden