Update

'Cameron achter dreigement tegen Guardian'

De Britse premier David Cameron heeft zelf de hoogste Britse ambtenaar opdracht gegeven contact met de krant The Guardian op te nemen en met juridische stappen te dreigen. Dat meldde de BBC woensdag. De ambtenaar, Sir Jeremy Heywood, eiste dat de redactie van de krant de documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden zou vernietigen of aan de autoriteiten zou overhandigen.

Het kantoor van The Guardian in Londen. Beeld REUTERS
Het kantoor van The Guardian in Londen.Beeld REUTERS

The Guardian heeft diverse keren gepubliceerd uit de documenten, waaruit blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendiensten op grote schaal telefoon- en internetgegevens verzamelen met het spionageprogramma PRISM. Hoofdredacteur Alan Rusbridger van de krant schreef maandag dat hij 2 maanden geleden door een 'zeer hoge regeringsfunctionaris' was gemaand om informatie te vernietigen. Hij noemde echter diens naam niet.

The Guardian vernietigde uiteindelijk op last van de inlichtingendiensten een aantal harde schijven die informatie zouden bevatten van klokkenluider Edward Snowden. Rusbridger noemde dit 'een van de meer bizarre momenten uit de lange geschiedenis van The Guardian'. Volgens de hoofdredacteur roept de gang van zaken 'fundamentele vragen op over de macht van de staat'.

Britse regeringsbronnen lieten dinsdag al weten dat het 'totaal onverantwoordelijk' zou zijn als er geen contact was opgenomen met The Guardian. De regering is bang dat de informatie die de krant in handen heeft gekregen kan lekken naar terroristen.

Volgens bronnen binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken stemde niet alleen de Conservatieve premier, maar ook de Liberaal-Democratische vicepremier Nick Clegg en minister William Hague van Buitenlandse Zaken in met de actie tegen de krant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden