Cameratoezicht voor 'onveilige' Wildemanbuurt

Woninginbraken, potentiële vluchtroutes door de buurt en een forse inbraaktoename. Het zijn enkele redenen van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen voor cameratoezicht in de Wildemanbuurt in Nieuw-West.

De overval in supermarkt in Osdorper Ban Beeld AT5 Bureau 020

Van Aartsen stelt in een brief aan de gemeenteraad dat de leefbaarheid en veiligheid in de wijk onder grote druk staan. Het afgelopen jaar vonden ernstige misdrijven in de buurt plaats. Zo werd onder andere supermarkt Osdorper Ban met een wapen overvallen en werd in februari 2017 en 2018 iemand beroofd.

Drugsdeals
Verder baseert Van Aartsen zijn besluit op cijfers van de politie. Het aantal inbraken is fors. De politie registreerde in 2017 vijfig woninginbraken en vijftig incidenten waarbij slachtoffers uit hun zak of tas werden gerold.

Ook is de overlast van jongeren en verwarde personen structureel hoger dan in de rest van de stad. Er zijn hangplekken bekend waar jongeren zich bezig houden met drugsdeals en criminele praktijken.

Bovendien nam in Osdorp Oost, waar de Wildemanbuurt onderdeel van is, het aantal registraties van wapenbezit toe van zes in 2016 naar dertien in 2017.

Represailles
Om de problemen aan te pakken is de gemeente mede afhankelijk van meldingen van oplettende buurtbewoners, maar die durven uit angst voor represailles vaak geen melding te doen, aldus de waarnemend burgemeester.

Door camera's op te hangen wordt de privacy van de buurtbewoners aangetast. Van Aartsen heeft besloten dat het aanpakken van de veiligheid in dit geval zwaarder weegt.

Maatregelen
Om de Wildemanbuurt aan te pakken zijn er meerdere maatregelen genomen. Zo moet een werkgroep er voor zorgen dat buurtbewoners wel een melding durven te doen. Ook moet een jeugdgroep de overlast onder jongeren proberen te verminderen.

De camera's komen in ieder geval tot januari 2020 in de buurt te hangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.