Cameratoezicht voor koosjer restaurant HaCarmel

Koosjer restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg is donderdagnacht opnieuw slachtoffer geworden van vandalisme. Voor gemeente en politie is de maat vol: het restaurant krijgt extra bewaking.

David van Unen
Eigenaren Sami en Daniel Bar-on vrijdagochtend bij hun restaurant. Beeld anp
Eigenaren Sami en Daniel Bar-on vrijdagochtend bij hun restaurant.Beeld anp

Waarnemend burgemeester Van Aartsen heeft met de politie afgesproken op korte termijn camera's te plaatsen die het restaurant "de komende weken" zullen bewaken. Voordat de camera's hangen, wordt in de buurt van HaCarmel extra gesurveilleerd door de politie.

In januari achtte Van Aartsen de dreiging naar HaCarmel "nog niet concreet genoeg" daarvoor. Dat er nu voor de derde keer in korte tijd een belaging is geweest maakt de situatie anders, legt zijn woordvoerder uit.

De eigenaren van HaCarmel ontdekten vrijdagochtend een behoorlijke ster in het glas van hun restaurant. Onbekenden hebben geprobeerd de ruiten in te gooien. De politie verricht forensisch onderzoek naar de vernieling, de zoveelste in korte tijd.

Saleh A.
Op 7 december werden de ruiten van het restaurant ingeslagen door een man die volgens omstanders 'Palestina' en 'Allahu akbar' geroepen zou hebben. De 29-jarige dader Saleh A. wordt vervolgd voor vernieling en zal nog psychisch onderzocht worden, maar is wel vrijgelaten.

Daarna is glas gezet waar niets doorheen zou moeten kunnen. Toch is de nieuwe schade aanzienlijk, zegt eigenaar Sami Bar-on. Hij laat het raam vervangen en heeft met tegenzin aangifte gedaan. "Anders doet de politie niets."

Verdrietig of moedeloos is hij al lang niet meer. Vooral kwaad. "Waarom komen ze alleen 's nachts, waarom niet overdag als we in de zaak staan? Schijterds zijn het."

Allahu akbar
In januari werd een ruit besmeurd met een mengsel van eieren en mayonaise. Ook worden de ramen van HaCarmel volgens Bar-on wekelijks bespuugd en krijgt hij vaak anonieme telefoontjes. "Dan wordt er 'Palestina vrij' geroepen of 'Allahu akbar'. Ze blijven soms bellen, maar dan gooi ik gewoon steeds weer de telefoon neer."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden