Update

Cameratoezicht Robert M. overdag opgeheven

Het cameratoezicht op Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdam zedenzaak, wordt overdag opgeheven. 's Nachts blijft dat toezicht er wel. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie, waaronder de Dienst Justitiële Inrichtingen valt, donderdag.

Advocaat Wim Anker van Robert M. loopt voor de bunker langs in Amsterdam Osdorp. © ANP

De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) oordeelde woensdag dat het 24 uurscameratoezicht op Robert M. direct moet stoppen. De verdachte werd sinds zijn aanhouding op 7 december vorig jaar continu door camera's in de gaten gehouden en zijn advocaat had gevraagd hier een einde aan te maken. De RSJ gaf hem gelijk, onder meer omdat er geen concrete aanwijzingen zijn dat M. zal proberen zelfmoord te plegen.

'We gaan gevolg geven aan de uitspraak', aldus de woordvoerder van het ministerie. 'Maar we vinden het wel belangrijk om toezicht te blijven uitoefenen. Er zal daarom wel cameratoezicht blijven tijdens de nacht. Overdag is er meer personeel aanwezig om toezicht op andere wijze te houden.'

Toezicht aanvechten
M.'s advocaten vochten het steeds verlengen van het cameratoezicht sinds februari aan. Verschillende instanties oordeelden ook dat het verlengen onterecht was. Omdat die uitspraken steeds over periodes in het verleden gingen, bleef het toezicht in de praktijk echter gewoon bestaan. De laatste uitspraak van de RSJ ging over de huidige situatie en maakt daardoor wel een einde aan het 24 uurstoezicht.

M.'s advocaat Tjalling van der Goot liet in een reactie weten 'niet blij' te zijn dat het cameratoezicht niet helemaal, maar alleen overdag ophoudt. 'Het lijkt erop dat er een nieuwe situatie gecreëerd wordt om de beslissing van de RSJ te omzeilen. Als dat zo is, is dat een kwalijke situatie.'

Van der Goot vermoedt dat er niets anders opzit dan opnieuw procedures te beginnen om het cameratoezicht ook overdag te beëindigen. 'Zo gek heb ik het nog niet meegemaakt.'

M. heeft bekend 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt, onder meer op de Amsterdamse kinderdagverblijven waar hij werkte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden