Cameratoezicht De Banne opnieuw uitgebreid

De gemeente heeft nog meer camera's opgehangen in De Banne in Amsterdam-Noord om de groep jongeren die daar voor problemen zorgt in de gaten te houden. In de hele Banne Zuid hangen nu camera's.

David van Unen
Een kapot gegooide ruit van een woning in De Banne. Beeld anp
Een kapot gegooide ruit van een woning in De Banne.Beeld anp

Burgemeester Van der Laan kondigde de voorbereiding van het toezicht in een raadsbrief van eind oktober al aan, waarin hij ook beloofde de aanpak van de groep op te schalen, onder meer door het uitdelen van gebiedsverboden.

De camera's zijn volgens hem nodig nadat een deel van de groep van ongeveer 43 ernstig overlastgevende jongeren zich naar het gebied Banne Zuid verplaatste, nadat rond winkelcentrum Banne Centrum, de Klipperstraat en de Tjalkstraat eerder ook camera's werden opgehangen.

Acht incidenten
Ongeveer twintig leden van de groep houden zich nu op in het gebied rond verzorgingshuis Eduard Douwes Dekker aan de Schoenerstraat. Ze zorgen er volgens de politie en gemeente voor hevige geluidsoverlast. In september vonden bovendien acht incidenten plaats waarbij de groep betrokken was. Zo werd een bejaard echtpaar mishandeld op straat, werd bij het verzorgingshuis ingebroken en werden toezichthouders van een particulier beveiligingsbedrijf bekogeld met stenen.

In het gebied was al een samenscholingsverbod van kracht, maar omdat jongeren elkaar vaak waarschuwden als de politie eraan kwam, konden overtredingen vaak niet daadwerkelijk geconstateerd worden.

Daarom hangen sinds woensdag camera's in het gehele gebied Banne Zuid. Waar precies, wil een woordvoerder van burgemeester Van der Laan niet zeggen. De camera's blijven hangen tot en met 31 december 2017, tenzij eerder blijkt dat cameratoezicht in het gebied, of delen daarvan, niet meer nodig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden